1515
Annons

Låg inflation fällde räntorna

Den svenska inflationen var lägre än väntat i november vilket pressade ned svenska korträntor på torsdagen. Trycket på Riksbanken att sänka räntan har ökat och det späddes på av siffror som visade att arbetslösheten ökade rejält samma månad.


"Sannolikheten för en sänkning är fortfarande en bra bit under 50 procent. Men det finns en massa bedömare som pressar på för en räntesänkning och de har fått vatten på sin kvarn", sa en analytiker.

Inflationssiffrorna visade att den underliggande inflationen exklusive energi (det mått som Riksbanken fokuserar på för tillfället) steg med 1,2 procent i november. Det är klart under Riksbankens prognos på 1,44 procent. Enligt analytiker är det svårt att se hur inflationen ska ta sig upp till 2 procent på ett år, speciellt med tanken på att situationen på arbetsmarknaden förvärras.

SCB presenterades på torsdagen siffror över sysselsättningen i november och den sjönk med 46.000 personer samtidigt som arbetslösheten tickade upp till 5,4 procent från 5,1 procent. Jämfört med november förra året har arbetslösheten stigit med 1,5 procentenheter.

Enligt SCB.s statistik tyder mycket på att en stor del av uppgången i arbetslösheten kan kopplas till att sjukskrivningarna har börjat minska. Enligt SCB.s mått minskade antalet sjukskrivna med 24.000 personer i november jämfört med i fjol.

"När arbetsmarknaden blir svagare blir folk lite mer rädd om sina jobb", sade analytikern.

AMS:s chefekonom Sandro Scocco sade till Nyhetsbyrån Direkt att den minskade korttidsfrånvaron minskar behovet av vikarier och det driver upp arbetslösheten. Samtidigt innebär det att de lediga resurserna ökar.

Svenska korträntor och obligationsräntor med korta löptider pressades ned 2-5 punkter på den svenska statistiken. I den långa änden följde istället räntorna de internationella rörelserna uppåt med amerikansk statistik i fokus på eftermiddagen.

Detaljhandeln i USA ökade 0,9 procent i november, vilket var mer än väntade 0,7 procent. Däremot steg antalet nyanmälda arbetslösa med 13.000 personer till 378.000 personer förra veckan. Marknadens bedömare valde att fokusera på det positiva vilket fick USA-räntorna att stiga. Den amerikanska tioåriga obligationsränta noterades vid den svenska stängningen till 4,36 procent, 5 punkter högre än vid samma tid på onsdagen. Dess svenska motsvarighet steg 3 punkter till 4,91 procent och dess tyska like tog sig upp 4 punkter till 4,38 procent. Gapet mellan den svenska och den tyska tioåringen minskade 1 punkt till 53 punkter.

På valutamarknaden fortsätter de ihärdiga, men än så länge obekräftade ryktena om att Bank of Japan har sålt yen mot dollar de senaste dagarna för att stävja den egna valutans förstärkning. Vid den svenska stängningen handlades yenen till 108,29 efter att som starkast ha noterats till kring 107 blankt på onsdagen.

Dollarn åkte lite jojo mot euron mellan 1,212 och 1,218 under torsdagen för att vid den svenska stängningen ligga på 1,215 jämfört med 1,225 på onsdagen. En bidragande orsak var att dollarn för första gången på länge svarade på bra statistik i form av de starka detaljhandelssiffrorna.

Kronan följde med i dollarns rörelser och tappade drygt 9 öre till 7,40 mot den amerikanska valutan. Även mot euron handlades kronan svagare, 4 öre till 8,99 och enligt analytiker kan inflationssiffrorna ha påverkat då de dämpar förväntningarna på att Riksbanken kommer att höja räntan. Uttryckt i TCW-termer hamnade kronan på 124,28 (123,42).


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?