ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gotlandsbolagets storägare välkomnar granskning

Familjen Nilsson, huvudägare i Gotlandsbolaget, viker sig nu för småaktieägarnas krav på en granskning av rederiets kritiserade affärer.
Men granskningen kommer inte att bli klar innan Gotlandsbolaget avnoteras.

Muthärvan, internaffärer, gigantiskt konsultarvode till ordföranden, avsiktligt låg värdering av fartygsflottan, beslut om avnotering från börsen, skambud.

[DIT:SSE;GOTL-B;171]Gotlandsbolaget[/DIT], och huvudägarfamiljen Nilsson, har varit en källa till mycket kritik under året.

Det var i samband med den ordinarie bolagsstämman i september som ett antal småaktieägare, som tillsammans representerade mer än 10 procent av kapitalet, krävde en särskild granskning av Gotlandsbolaget.

Nu har förslaget fått gehör av huvudägaren i Gotlandsbolaget, familjen Nilsson, som sitter på 67 procent av rösterna i bolaget.

"Vi välkomnar en granskning för att räta ut alla eventuella frågetecken som upplevs föreligga", säger ordförande Jan-Eric Nilsson.
Det är andra gången på kort tid som huvudägarfamiljen tvingas vika sig för småaktieägarnas protester.

I slutet på oktober höjde Gotlandsbolaget sitt återköpsbud till 308 kronor per aktie. Detta efter att det ursprungliga budet på 275 kronor per aktie betecknats som "ett skambud som ska upp 100 kronor till" av Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek.

Beslutet att avnotera Gotlandsbolaget från börsen har dock ingen kunnat rubba.

Den granskning som nu ska utföras av advokat Erik Linnarsson kommer enligt Jan-Erik Nilsson inte bli klar innan avnoteringen i mars 2004.

"Det som sagts är att granskningen ska bli klar strax före eller efter sommaren", säger Jan-Erik Nilsson.

Enligt pressmeddelandet från Gotlandsbolaget ska den begärda granskning bland annat belysa "avtalsrelationer med närstående samt bolagets beställning av passagerarfärjor i Kina".

Tyck till