1515

Tele 2 vinnare på börsen

Förändringarna var relativt små på Stockholmsbörsen på måndagen. Företagsnyheterna var få och handeln blygsam, då rekylen efter fredagens hausse uteblev.


"Vi följer mycket vad som händer med valutakurserna. Det hämmar utvecklingen, annars hade det nog gått upp under dagen. Jag tycker det är förvånansvärt starkt", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning var OMX-index oförändrat på 591 och dagsomsättningen stannade på måttliga 8,3 miljarder kronor.

Ericssons vice VD Per-Arne Sandström upprepade i personaltidningen Kontakten målet att visa vinst någon gång under 2003. VD Carl-Henric Svanberg sa i ett tal på bolagets årliga chefskonferens enligt samma tidning att många tecken tyder på att nedgången på marknaden snart är över. Ericssonaktien noterade en uppgång på 30 öre till 12,50 kronor, medan Nokia sjönk 1,50 till 129 kronor.

Utvecklingen var blandad även hos operatörerna. Telia Sonera sjönk 30 öre till 33,20 kronor, medan Tele 2 gick starkt under kraftig omsättning och klättrade 10,50 till 359,50. Bolaget har lämnat in en ansökan om att få starta ett GSM-nät i Schweiz, men måndagens uppgång antas främst bero på en positiv analys från Deutsche Bank i fredags.

"Vi har lyckats generera en hel del intresse för bolaget. Men det är också en rekyl i aktien", säger en företrädare för Deutsche Bank till Direkt.

Sektorn för industrivaror och tjänster tyngdes i öppningen av vinsthemtagningar, men tog sig sedan över på plussidan. Morgan Stanley har sänkt sina prognoser för Securitas som en följd av dollarförsvagningen, men upprepar rekommendationen övervikt. Aktien steg 50 öre till 96 kronor.

Lindex låg högt på omsättningslistan efter en storaffär där Amaranth Capital köpt 10,4 procent av kapital och röster i klädkedjan, med avsikten att bli aktiv ägare.

"Vi har gjort en noggrann analys av bolaget och tycker att Lindex har en bra förbättringspotential", sa Amaranths VD Christer Gardell till Nyhetsbyrån Direkt.

Lindex stärktes 14 kronor till 189 medan den större sektorkollegan Hennes & Mauritz handlades oförändrat till 177 kronor.

Sardus slutför köpet av Gourmet Service och bolaget konsolideras under årets tre sista månader, då det väntas bidra positivt till Sardus resultat. Aktien var dock oförändrad på 90 kronor.

Skandia stärktes 10 öre till 25,90 kronor. Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för bolaget från neutral till köp, och riktkursen är satt till 30,30 kronor.

Högt på vinnarlistan fanns Salus Ansvar, som steg 1,70 till 12,80 kronor. Dagens Industri skriver att bolaget har gått från att vara ett hopplöst problembarn till en potentiell kassako och rekommendationen är köp.

Lundin Petroleum låg på plus under större delen av handelsdagen, men efter beskedet att bolaget överger prospekteringsborrningen i franska Val des Marais sedan vattennivån stigit för mycket föll aktien tillbaka. Lundin Petroleum stängde till slut oförändrad på 16,70 kronor.

En av dagens förlorare bland storbolagen var Astra Zeneca, som sjönk 5,50 till 349 kronor. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?