1515

BNP-siffror gladde Europas börser

De europeiska börserna enades under torsdagseftermiddagen om en uppgång efter en blandad utveckling under förmiddagen. Stöd kom bland annat från stark statistik från USA där både BNP och intvesteringsökning överraskade.


"Det här är mycket positivt för ekonomin i Europa och för exportbolagen. En starkare ekonomi i USA kan stärka dollarn och ge europeiska exportörer en injektion", säger en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Med delårsrapporter från Ericsson, Alcatel och Telenor hamnade telekomsektorn i fokus.

Klockan 17.20 hade DJ Euro Stoxx 50 stigit 0,6 procent samtidigt som Bloomberg European 500 noterades 0,7 procent högre.

Sämsta sektorutveckling stod leverantörerna av telekomutrustning för, ned 1,6 procent. Ericssons delårsrapport fick ett svalt mottagande och aktien handlades ned 2,9 procent i Stockholm. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med pekar på en svag utveckling för orderingången.

Alcatel sjönk samtidigt 2,9 procent till 11:23 euro efter sin rapport. Dresdner Kleinwort Wasserstein övertygades emellertid inte av ett starkare rörelseresultat än väntat och menar att värderingen sammantaget pekar mot en riktkurs på 6 euro, skriver AFX

WestLB Panmure överväger, enligt AFX, att nedgradera Alcatel från neutral till underperform, med hänvisning till en svagare sekventiell försäljning än väntat.

I Helsingfors backade Nokia med 0,8 procent.

Operatörerna sjönk 0,4 procent som grupp. Till sänkena hörde France Telecom och Teliasonera, som sjönk 1,8 respektive 1,7 procent.

Telenor gick mot sektorströmmen med en uppgång på 6,0 procent. Förutom ett bättre ebitda-resultat än väntat har bolaget signalerat återköp av egna aktier samt en höjd utdelning.

Inom läkemedelssektorn tappade Aventis 2,3 procent. Enligt mäklare var det den neddragna försäljningsprognosen för helåret, till följd av en dämpning på USA-marknaden tillsammans med läkemedelsreformer i Europa , som tyngde aktien, skriver AFX.

Astrazeneca backade 0,1 procent i London, där Glaxosmithkline samtidigt steg med 1,4 procent.

Från gruv- och skogssektorerna var tongångarna mer positiva.

Rapportaktuella SCA:s kursavancemang på 1,1 procent bidrog till att stärka Bloomberg Europeans skogsindex 1,6 procent.

Starkast gick dock gruvsektorn, inom vilken BHP Billiton och Rio Tinto steg 4,5 och 3,1 procent.

Gruvbolagen utökar produktionen för att kunna öka försäljningen till asiatiska ståltillverkare. Det sker då nya gruvoperatörer har planer på att inleda projekt värda 3 miljarder dollar, för att kunna dra nytta av en stigande efterfrågan, skriver Bloomberg News.

Kursförstärkningarna i de brittiska gruvbolagen bidrog till uppgången i FTSE 100 på 0,8 procent.

DAX-index i Frankfurt steg 0,9 procent och Parisbörsens CAC 40 noterades 0,6 procent högre.

Deutsche Bank tappade 1,3 procent trots att banken för andra kvartalet i rad rapporterat plusresultat.

Hex Generalindex i Helsingfors slutade oförändrat.

Oslobörsens OBX-index slutade hela 2,3 procent högre. Förutom Telenor bidrog Gjensidige Nor och DNB, som är under sammangående, till den positiva utvecklingen. Gjensidige Nors resultat för det tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar med råge.

I Köpenhamn slutade KFX-index 0,2 procent högre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?