1515

Räntorna följer med börsen uppåt

Europaräntorna tickade uppåt på måndagen inför en vecka späckad med statistik. Glada börser bidrog också till minskat intresse för ränteplaceringar.


Svenska långräntor noterade ännu större uppgångar, men enligt handlare berodde det främst på låg aktivitet, vilket drev på rörelserna. Den tioåriga obligationsräntan slutade på 4,96 procent, 6 punkter högre än på fredagen och gapet till dess tyska motsvarighet vidgades 1 punkt till 64 punkter. Korträntorna visade däremot små förändringar.

Ränteuppgången i Europa drev också delvis på av en rad emissioner i veckan som ökar utbudet, uppgav handlare.

Även i USA handlades räntorna uppåt på måndagen efter en nedgång på fredagen. Resultatet blev att den tioåriga obligationsräntan vid den svenska stängningen stod i 4,28 procent, 1 punkt lägre än vid samma tid på fredagen efter att som lägst ha handlats till 4,21 procent.

Bakom ränteuppgångarna låg förhoppningar om att veckans statistikskörd kommer att visa att den globala ekonomin håller på att få upp styrfarten. Huvudnumret är torsdagens publicering av preliminära BNP-siffror från USA för tredje kvartalet och förväntningarna är högt ställda. Bloomberg News prognosenkät pekar på en ökning med 6,0 procent och spannet sträcker sig från 5,0 procent till 8,0 procent. Hushållen i USA har fått stöd av inkomstskattesänkningar och en speciell "barnrabatt" som utbetalades i juli på 400 dollar per barn. De reala inkomsterna före skatt har stigit 1,5 procent, men efter skatt är ökningen 8 procent skriver Business Week och tillägger att det ger rejält stöd till köpkraften.

Redan på tisdag kommer USA:s centralbank med största sannolikhet meddela att de lämnar styrräntan oförändrad. Däremot kan det komma förändringar i synen på den ekonomiska utvecklingen enligt bedömare. Andra siffror som drar till sig intresse på tisdag är hushållens förtroende och order varaktiga varor från USA och IFO-indexet från Tyskland.

För svensk del presenterades handelssiffror och PPI på måndagen. De visade ett ökat handelsöverskott och en oförändrade priser i producentledet samtidigt som importpriserna fortsatte att sjunka. Exporten steg 10 procent, men enligt handlare var det svårt att dra några långtgående slutsatser om det.

På valutamarknaden stärktes yenen mot både dollarn och euron, delvis på förväntningar om att USA:s finansminister John Snow kommer att sätta ytterligare press på yenen när han frågas ut i senaten på torsdag. Finansministern väntas säga att USA förordar flexibla valutor, vilket indirekt är en kritik av Japans manipulering av den egna valutan.

Euron tappade också mark mot dollarn, delvis med påverkan av att Mikhail Khodorovsky, chef för Rysslands största oljeföretag, Yukos, greps på lördagen misstänkt för bedrägeri och skattefusk. Gripandet fick också Yukos-aktien att rasa och Moskvabörsen att sjunka rejält.

Det brittiska pundet stärktes också mot euron, främst på spekulationer om att Bank of England kommer att höja styrräntan inom kort. Nästa möte är den 5-6 november.

Kronan följde med eurons rörelser mot dollarn och tappade 9 öre till 7,74 jämfört med noteringen vid den svenska stängningen på fredagen. Gentemot den europeiska valutan försvagades kronan 3 öre till 9,08. TCW-index hamnade på 126,26 jämfört med 125,62. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?