ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Internaffär med huvudägaren gav Gotlandsbolaget böter

Gotlandsbolagets ordförande och huvudägare Jan-Erik Nilsson sålde aktier för 18 Mkr till det egna bolaget. Affären bröt mot börsreglerna, varför bolaget fick 60.000 kronor i böter.

Ytterligare tveksam affär i , även kallat Gotlandsbolaget, har uppdagats. Redan i juli förra året meddelade Stockholmsbörsen att dess diciplinnämnd gett Gotlandsbolaget 60.000 kronor i böter för brott mot noteringsavtalet. Nu avslöjar Gotlands Tidningar att det var en affär med ordföranden Jan-Erik Nilsson som ligger bakom böterna.

Bild När ett börsbolag återköper egna aktier ska det ske över börsen, men Gotlandsbolagets köpte direkt av Jan-Erik Nilsson. Dessutom anmäldes affären inte till börsen, vilket borde skett.

Enligt protokollet från Stockholmsbörsens diciplinnämnd hävdar Gotlandsbolaget att affären skötts av Handelsbanken i Visby, och att Gotlandsbolaget räknade med att banken skulle se till att reglerna följdes.

När börsen klagade på Gotlandsbolaget köpte Jan-Erik Nilsson tillbaks aktien till samma pris. Enligt Gotlands Tidningar krävde en av Gotlandsbolagets minoritetsägare vid den senaste bolagsstämman att Jan-Erik Nilsson ska betala ränta på de 18 Mkr han disponerade under 1,5 månader, vilket stämman också beslutade.

Stockholmsbörsens chefsjurist Ulf Lindgren ser inget konstigt i att den inte berättade att det var med ordföranden som Gotlandsbolaget förra året gjorde felaktiga affärer.
"Det som är intressant för oss är bolaget, som vi har avtal med", säger han till di.se.

Gotlandsbolagets ordförande Jan-Erik Nilsson kritiserades nyligen hårt på bolagsstämma för att han med titeln koncernchef får en lön på 150.000 kronor i månaden, medan VD har 57.000 kronor. Vidare vill Jan-Erik Nilsson köpa ut det egna företaget från börsen för 275 kronor per aktie, ett lågt bud enligt intresseföreningen Aktiespararna.

Dessutom skakades Gotlandsbolaget nyligen av en muthärva, där den huvudmisstänkta chefen begick självmord.

Tyck till