1515

Räntorna steg i skakig handel

Svenska räntor steg under torsdagen med upp till 11 punkter, i linje med övriga Europa.
Orsaken till uppgångarna var enligt bedömare delvis att tekniska nivåer passerats. Även turbulensen på valutamarknaden spelade in.


Den tioåriga statsobligationsräntan hade vid stängning klockan 16.15 stigit 10 punkter till 4,64 procent. Uppgångarna i den korta änden var betydligt mindre. Det berodde enligt bedömare framförallt på kronans förstärkning.

"I den korta ändan har vi spreadat ihop omkring 3 punkter (mot resten av Europa). Det får man tillskriva kronan", säger en analytiker.

Den europeiska centralbanken meddelade på torsdagseftermiddagen att styrräntorna lämnas oförändrade. Beskedet var ingen överraskning. Ingen av de tillfrågade analytikerna i vare sig Bloomberg News eller AFX prognosenkäter hade väntat sig någon ränteförändring.

Vid en presskonferens efter beskedet sade ECB-chefen Wim Duisenberg att utsikterna för inflationen på medellång sikt ser gynnsamma ut och att den nuvarande räntenivån är lämplig. ECB tror fortsatt att inflationen kommer att sjunka till under 2 procent under nästa år och förbli där för en bra tid framöver.

Enligt ECB-chefen kommer tillväxten i ekonomin att förstärkas under 2004. Han konstaterar att eurons förstärkning bör ge stöd till konsumtionen i euroområdet.

Wim Duisenberg sade också att den höga tillväxttakten i penningmängden inte är oroande för tillfället men att den kan leda till inflationstryck om den inte sjunker i samband med den ekonomiska återhämtningen. ECB:s chefekonom Otmar Issing blev enligt centralbankschefen felciterad i torsdagens Financial Times, där han uppges ha sagt att räntan snart kan komma att behöva höjas om den höga penningmängdstillväxten leder till stigande priser.

Wim Duisenbergs tal innehöll enligt analytiker inga överraskningar och fick endast en marginell påverkan på räntorna.

"Det hjälpte inte marknaden direkt. Man söker med ljus och lykta efter signaler från centralbankerna. Men jag tycker inte att det var någonting som marknaden borde reagerat på", säger en analytiker.

Även i USA letade sig räntorna upp och den främsta orsaken var kommentarer från chefen för Federal Reserve i Dallas, Robert McTeer, uppger analytiker. Han sade i ett tal att den amerikanska ekonomin förbättras och sysselsättningen bör öka de kommande månaderna. Den amerikanska tioåriga obligationsräntan har rört sig från 3,96 procent på onsdagen till 4,06 procent vid den svenska stängningen på torsdagen.

På valutamarknaden fortsatte kronan att stärkas mot både dollarn och euron, till 7:68 respektive 8:99. TCW-index sjönk till 124,64 (124,97). Analytiker uppger att kronan är undervärderad och att förstärkningen mycket väl kan fortsätta.

Dollarn återhämtade sig något och noterades vid den svenska stängningen till 1:17 mot euron. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?