1515

Starkare dollar

Dollarn stärktes och räntorna steg när det visade sig att tillverkningsföretagen i New York var betydligt mer optimistiska än väntat. Innan dess hade dollarn försvagats på ett uttalande av president George W Bush om att USA är för en stark dollarpolicy, men att marknaden ska bestämma dess värde.

Stämningen bland tillverkningsföretagen i New Yorkregionen steg till 33,70 från 18,35, den högsta noteringen sedan indexet lanserades i juli 2001.

"Det här pekar på en markant uppåtrisk för morgondagens Philly Fed eftersom New York har kopierat Philadelphia Feds metod när indexet utformades", skriver Bear Stearns chefekonom John Ryding i en kommentar.

Indexet visar tydligt att industrin befinner sig i en kraftig cyklisk uppåtsving enligt Bear Stearns.

Detaljhandelssiffrorna för september var däremot något sämre än väntat men rejäla upprevideringar av både juli och augustisiffrorna stärkte humöret.

Dollarn handlades vid den svenska stängningen till 1:165 mot euron efter att ha snuddat vid 1:177 på tisdagskvällen. Då präglades handeln av en viss nervositet inför president George W Bushs resa till Asien i slutet av veckan. Han kommer att diskutera valutapolitik med Kinas ledare och med Japans premiärminister Junichiro Koizumi.

"Jag kommer att påminna dem om att denna nation har en stark dollarpolicy och vi förväntar oss att marknaden speglar valutans rätta värde", sade George W Bush.

Bedömare frågar sig nu hur hårt USA kommer att pressa Kina att överge sin peg mot dollarn för att möjliggöra en mer flexibel valuta. Gentemot Japan spås inte trycket bli lika hårt då USA har bett om japanskt stöd för uppbyggnaden av Irak. Mellan raderna väntas USA kunna leva med att Japan ibland kliver in på valutamarknaden för att undvika att den egna valutan blir för stark, något som både slår mot japansk export och försvårar kampen mot deflationen då importerade varor blir billigare.

USA-räntorna fick en skjuts uppåt av detaljhandelssiffrorna och statistiken från New York. Den tioåriga obligationsräntan handlades vid den svenska stängningen till 4,40 procent, 7 punkter högre än på tisdagen.

Även räntorna i Europa drogs med i uppgången och förväntningar om bättre företagsvinster lockade kapital från räntemarknaden till börserna. Den tyska tioåriga obligationsräntan steg 3 punkter till 4,33 procent och dess svenska motsvarighet klättrade lika mycket till 4,90. Gapet dem emellan var således oförändrat 57 punkter.

För svensk del riktas blickarna nu på Riksbankens inflationsrapport som presenteras på torsdagen. Styrräntan väntas lämnas oförändrad, men frågan är hur Riksbanken kommer att beskriva riskerna i ekonomin och vilken bild de målar upp av inflationsutsikterna.

Kronan drogs ned i dollarns rörelser och försvagades 1 öre till 7:69. Gentemot euron handlades den däremot näst intill oförändrad!på 8:96 och enligt handlare "händer det inte ett smack" med den svenska valutan. TCW-index noterades till 124,75 jämfört med tisdagens 124,61.

På onsdagskvällen släpps Beige Book, den regionala konjunkturrapporten som sammanställs inför Federal Reserves räntemöte den 28 oktober. Bedömare kommer bland annat hålla utkik efter signaler om en förbättring på arbetsmarknaden. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?