Annons

Räntorna stiger på amerikansk statistik

Torsdagen blev som väntat. Varken Riksbanken, Bank of England eller ECB ändrade sin penningpolitiska hållning och inflationsrapporten från den svenska centralbanken innehöll inte några nyheter som överraskade marknaden. I stället steg räntorna på jobbdata från USA.


Riksbanken gjorde det
som väntades, räntan lämnades oförändrad. Tillväxten och inflationsutsikterna skrevs ned något och banken fortsätter att varna för att det kan komma fler räntehöjningar. Orsaken är att resursutnyttjandet är relativt högt och inflationstrycket från lönebildningen oroande redan i början av konjunkturuppgången.

Samtliga analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med ansåg att det mesta i inflationsrapporten var förutsett och att den speglar de signaler om har kommit i talen från Riksbanksledamöterna den senaste tiden.

Korträntorna ställes visserligen ned marginellt efter att inflationsrapporten publicerats och enligt analytiker tolkades inflationsrapporten som att Riksbanken är redo att höja räntan igen, men det brådskar inte.

Nedgången vändes under dagen till en uppgång i linje med den internationella utvecklingen. Där kom influens från arbetsmarknadsstatistik från USA som visade att antalet nyanmälda arbetslösa i förra veckan var det lägsta sedan i maj i fjol.

"Det här är en glimt av hopp om att förstärkningen av ekonomin de senaste nio månaderna börjar filtreras igenom till arbetsmarknaden", skriver HSBC:s USA-ekonom Ian Morris i en kommentar.

Den svenska tioåriga obligationsräntan steg 3 punkter till 5,66 procent och räntegapet till dess tyska motsvarighet vidgades 1 punkt till 50 punkter.

Efter räntebeskedet från ECB sade chefen Wim Duisenberg att inflationsriskerna rör sig uppåt, men att det behövs mer data innan banken kan fatta ett beslut. I pressmeddelandet som följde på räntebeskedet tog ECB bort formuleringen om att räntenivån är lämplig för tillfället, vilket var avsiktligt enligt centralbankschefen.

Europaräntorna tickade upp och influens kom från Wim Duisenbergs uttalanden, den amerikanska jobbstatistiken och data över orderingången till den tyska industrin som var betydligt bättre än väntat.

Även i USA steg räntorna, men här var uppgången mildare. Den tioåriga obligationsräntan har stigit 1 punkt till 5,06 procent sedan den svenska stängningen på onsdagen.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att försvagas och euron tog sig över 0:946-nivån. De tyska ordersiffrorna hade en viss påverkan, men rörelserna påverkades främst av det sura klimatet för dollarn som förstärktes när börserna i New York öppnade nedåt. Handlare som AFX talat med uppgav att Wim Duisenbergs välkomnande av euroförstärkningen också bidrog till intresset för den europeiska valutan.

Kronan tappade knappt 2 öre till 9:16 mot euron och enligt handlare var den en följd av dollarns svaghet. Den gav i sin tur en förstärkning med 7 öre till 9:70 mot den amerikanska valutan. Uttryckt i TCW-termer noterade kronan en marginell försvagning till 133,46 jämfört med onsdagens 133,42. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?