Annons

Oljebolag stärker Londonbörsen

Det var övervägande uppåt på de ledande Europabörserna under torsdagsförmiddagen. De ökade spänningarna i Mellanöstern bidrog tillsammans med avvaktan inför dagens räntebesked till en lugn handel.Vid klockan 12.15 hade Bloomberg European 500 stigit 0,6 procent, medan DJ Euro Stoxx 50 var upp 0,6 procent.

I London var det uppgångar bland oljebolagen som höll indexen uppe. Goldman Sachs höjde sina estimat för oljepriset, både för 2002 och 2003, vilket även föranledde en höjning av oljebolagens vinstprognoser.

BP steg 0,8 procent och BG Group var upp 1,6 procent.

Även Carphone Warehouse gick starkt efter att i sin bokslutsrapporten presenterat bättre nykundsförsäljning än väntat. Aktien steg 7,2 procent.

Ett annat bolag som lämnade rapport var Securicor. Aktien klättrade 1,6 procent, främst tack vare att ett nytt samarbete med Bell Group offentliggjordes.

Indexuppgången dämpades dock av Astra Zeneca, som sjönk 0,9 procent. Dresdner Kleinwort Wasserstein säger sig inte tro på "Crestor-sagan" och råder sina kunder att minska sina innehav i bolaget. Morgan Stanley var däremot mer positiv till gårdagens Crestor-besked.

Totalt sett var FTSE 100 0,2 procent högre.

I Frankfurt gick det bättre. DAX 30 stärktes hela 1,1 procent, med hjälp av bland andra SAP.

Oracles besked om att bolaget åtminstone når prognoserna fick SAP att stiga. Även SAP självt upprepar sin helårsprognos om en försäljningsökning på 15 procent. SAP planerar inte heller några uppsägningar.

Aktien handlades upp 4,5 procent.

Uppåt gick det även för Deutsche Telekom efter tidningsuppgifter att bolaget ligger bra till för en order från den tyska regeringen. Ordern gäller ett vägtullsystem och är värd cirka 5 miljarder euro. Med i konsortiet är även Daimlerchrysler, som steg 2,0 procent.

Deutsche Börse sjönk däremot 5,0 procent efter beskedet att aktier för 477 miljoner euro ska nyemitteras för att finansiera förvärv.

I Paris steg CAC 40 1,4 procent med oljebolaget Total Fina Elf upp 1,9 procent efter ett höjt vinstestimat från Goldman Sachs.

En annan aktie som fick stöd av Oracles prognoser var Cap Gemini, som steg 2,4 procent.

I Helsingfors steg HEX Generalindex 0,9 procent med Nokia upp 2,1 procent.

Statoil sjönk inledningsvis i Oslo sedan den polske premiärministern, Leszek Miller, sagt att Polen inte kan köpa så mycket naturgas som länderna kom överens om förra året. Uppgiften kommer från statliga NRK.

Enligt analytikeruppskattningar som gjordes förra året uppskattades kontraktet vara värt cirka 11 miljarder dollar.

Statoil hade dock vänt upp vid lunchtid och noterades 1,5 procent högre. OBX stärktes 1,1 procent.

I Köpenhamn handlades KFX upp 1,5 procent och OMX var samtidigt upp 0,4 procent i Stockholm. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?