Annons

Rekyl i Ericsson inför extrastämman

Telekom med Ericsson i spetsen agerade draglok under onsdagen då Saxindex återhämtade sig med 0,6 procent. Astra Zeneca stod under delar av onsdagen högt på vinnarlistan men föll tillbaka under eftermiddagen. Handeln var fortsatt avvaktade och totalt omsattes 8,6 miljarder kronor.


"Jag vet inte om det var dödsryckningar innan den totala likstelheten infaller men faktum var att onsdagen bjöd på ett hyfsat försök till rekyl. Det är helt naturligt att så sker förr eller senare med tanke på hur översåld marknaden är. Mönstret gick igen på majoriteten av Europabörserna", sa en mäklarchef.

Ericsson steg 2,4 procent till 21,30 kronor inför torsdagens extrastämma angående nyemissionen.

"Antalet blankningar i Ericsson har varit mycket stort nu under ett bra tag och många vill plocka hem vinster inför torsdagens stämma. I och för sig finns det en risk att aktien faller ytterligare men det skulle lika gärna kunna komma fram något positivt. Givet att blankarna är de som tjänar pengar på den här marknaden är det naturligt att de vill ta hem vinster någon gång", sa mäklarchefen.

Nokia noterades 3,1 procent högre vid 131,50 kronor. Bolaget skall på tisdag kommentera utvecklingen då det befinner sig mitt mellan två kvartalsrapporter.

För Astra Zeneca var det stor handel efter att aktien fått ett så kallat "approvable letter" från den amerikanska läkemyndigheten FDA för kolesterolsänkaren Crestor. Beskedet är ett preliminärt godkännande, inte ett slutgiltigt sådant, utan med vissa förbehåll.

"Det kan tyckas anmärkningsvärt att Astra Zeneca inte får ett totalt godkännande men så här gör FDA ofta. De eventuella frågetecken som finns på marknaden rör doseringen av Crestor", sa en läkemedelsanalytiker.

En mäklarchef förklarade aktiens utveckling:

"Det var absolut ingen överraskning att Astra Zeneca skulle få ett preliminärt godkännande men i och med att aktien är så pass översåld så är det en anledning att köpa tillbaka. Crestor är enormt viktigt och ett totalt godkännande kommer belönas ytterligare av marknaden, allt är inte inräknat i dagens nivå".

Astra Zeneca steg ordentligt efter beskedet men föll tillbaka under eftermiddagen efter att läkemedelsaktierna öppnat svagt under handeln i USA. Sista betalkurs för blev oförändrade 421,50 kronor.

Astra Zenecas storägare Investor klättrade 1,1 procent till 92 kronor. H&Q har höjt rekommendationen för bolaget från minska till öka. Den främsta anledningen är Investors substansrabbat på 30,7 procent som är den högsta på två år.

Bland övriga läkemedelsjättar backade Pharmacia 0,9 procent till 392 kronor.

Forskningsbolaget Oxigene steg 8,3 procent till 19,50. Bolaget meddelade att en fas1b-studie skall inledas för cancerpreparatet Combrestat.

Riskkapitalbolaget Ledstiernan återfanns i toppen på vinnarlistan sedan bolaget fått en köprekommendation från Affärsvärlden. Aktien steg 21 procent till 5,45.

IT-konsulten Prevas var oförändrad vid 13,50. Bolaget plockat hem en order från Ica. Bland övriga IT-konsulter var det lugnt. Adcore och Framfab var oförändrade medan Icon steg 8 procent till 1,40. Omsättningen var i samtliga fall mycket låg.

IT-konsultbolaget Modul 1 är inget för riskkänsliga investerare. Aktien steg kraftigt vid lunchtid efter att bolaget meddelat en order från Sida värd 15 Mkr. Under de sena eftermiddagen verkade dock investerarkollektivet omvärdera innehållet då aktien rasade drygt 10 procent för att sedan ånyo återhämtas. Sista betalkurs blev 4 kronor, minus 1,2 procent. Turbulensen skall dock ses mot bakrund av att omsättningen i aktien var låga 300 000 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?