Annons

Fotbolls-VM våt filt över börshandeln

Även under måndagen var det annat än aktier, och då framför allt bollspel, som fångade investerarnas intresse. Totalomsättningen var extremt låga 5,7 miljarder kronor och på vinnarlistan återfanns den tidigare börsfavoriten Utfors som rusade 25 procent efter ny stororder. Saxindex stängde på minus 0,2 procent."VM-febern ligger som en våt filt över börsen. De siffror det pratades om var matchresultat och inte börskurser vilket avspeglade sig i omsättningssiffrorna. Det lilla köpintresse som ändå fanns riktade sig mot banker och mogna cykliska bolag", sa en mäklarchef och fortsatte:

"Det började hyfsat, vid lunchtid hade Saxindex klättrat drygt en halv procent men en trist USA-inledning pressade ned Stockholmsbörsen under den sena eftermiddagen."

Bland bankerna steg SEBs mest omsatta A-aktie med 1,0 procent till 98 kronor. Svenska Handelsbanken backade däremot 0,7 procent till 151,50 medan sparandeföretaget Skandia backade 1,3 procent till 45 kronor.

"Hela banksektorn har haft det tufft under en tid och rekylerade under måndagsförmiddagen men flera aktier föll tillbaka efter USA-öppningen. Det fanns inga bolagsspecifika nyheter som drev", sa mäklarchefen.

Operatörerna inledde veckan hyfsat och sektorn stängde 0,4 procent högre. Telia klättrade 1,6 procent till 25,10 medan Tele2 backade 4,2 procent till 172,50 kronor. Tele2s styrelseledamot Sven Hagströmer köpte under den gångna veckan Tele2-aktier till ett värde av nästan 2 Mkr.

De båda operatörsjättarna blev dock slagna av upptickaroperatören Utfors, och det med råge. För Utfors, som tappat nästan 99 procent av börsvärdet på två år, var det rally som gällde. Aktien visade forna takter och rusade 25 procent till 3,70 kronor efter att bolaget fått en order av Arrowhead värd 109 Mkr. Utfors passade även på att upprepa prognosen om ett positivt kassaflöde under det första halvåret 2003.

"Liket lever! Intresset för Utfors har varit noll och det krävs nyheter av den här kalibern för att någon skall bry sig. Kursuppgången är helt befogad, det här stärker bolaget och fyller på kassan och sannolikheten att det skall klara sig har ökat ordentligt. Köptrycket var ordentligt hela dagen", kommenterade en mäklare imponerat.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv lyfte 1,3 procent till 230,50.

"Autoliv stärktes av en analys från prognosföretaget CSM om den totala bilproduktionen för det andra kvartalet 2002 som spås bli högre än vad Autoliv självt tidigare väntat sig. I övrigt har aktien gått bra under en tid och kvartalsrapporten som kom för ett tag sedan var övertygande", sa en mäklare.

Även IT-företaget Song Networks stärktes av positiva bolagsnyheter och aktien steg 11 procent sedan Song plockat hem två order från Tullverket och handelsföretaget Ahlssel. Ordern från Tullverket uppgavs vara värd 12 Mkr medan inget ordervärde angavs för Ahlsell.

Betydligt sämre gick det för IT-konsulten Resco efter att bolaget vinstvarnat och meddelat att 45 personer får lämna bolaget för att spara 3 Mkr per månad. Fokus skall läggas på områdena affärssystem och integrering medan bland annat strategikonsultverksamheten läggs i malpåse. Resco hade vid stängning backat 12 procent till 1,80 kronor.

På affärsfronten kan meddelas att Biogaia sålt rörelsen i Biogaia Fermentation och gjort en reavinst på 66 Mkr på affären. Biogaia steg 2,1 procent till 9,95 kronor.

Måndagens rekommendationsskörd omfattade bland annat en köprekommendation för industriföretaget Finnveden från Veckans Affärer. Aktien steg 2,4 procent till 38,30 kronor. Förra veckan rådde konkurrenten Affärsvärlden sina läsare att sälja Finnveden-aktien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?