Annons

Banker ledde uppgång i Tokyo

Asienbörserna hade en generellt positiv utveckling på måndagen. I Japan vände kurserna uppåt, efter att ha fallit fem dagar i rad, med banker och exportbolag i täten.


"Vad gäller Japan
är exportörerna det enda som stödjer en ekonomisk återhämtning", sade Yasuo Taniguchi, förvaltare på Daiwa Asset Management, till Bloomberg News.

Nikkei 225 stängde 1,2 procent högre på 11.901. Det bredare Topix-indexet steg 1,1 procent.

Bland exportbolagen steg Nissan Motor 4,3 procent och Mitsubishi Motor klättrade 2,8 procent.

Bästa bransch var bankerna som steg i spåren av fredagens relativt positiva BNP-siffra, vilken ingjöt visst hopp i marknaden att det värsta av recessionen är över.

Bäst gick Daiwa Bank och Mitsubishi Tokyo Financial som steg 8,5 respektive 7,8 procent.

I Hong Kong hade Hang Seng index stigit 0,5 procent till 11.363. HSBC Holding, som var upp 1,3 procent, stod för det största bidraget till uppgången.

"Hong Kong är mer eller mindre beroende av en amerikansk återhämtning. Det finns hopp om att ekonomin kommer att vända upp under andra halvan av året", sade Carmen Au-yeung, förvaltare på Comgest, till Bloomberg News.

I Taiwan backade däremot kurserna med 1,8 procent under ledning av AU Optronics, som är världens tredje största tillverkare av platta bildskärmar.

Australiska S&P/ASX 200 index steg 0,1 procent och sydkoreanska Kospi index var upp 1,1 procent.

Singapore STI index noterade en uppgång på 0,2 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?