Annons

"Greed and fear" härskar på Wall Street

Tack och lov att man av födsel och ohejdad vana är optimist.
Det behövs verkligen på världens mäktigaste finansgata just nu.
För fem, sex månader sedan såg det ut som om indexen bara kunde gå i en riktning - rakt uppåt igen.Ekonomin visade positiva signaler varje dag. Kriget mot terrorismen gjorde framsteg, enligt bedömarna och det fanns en psykologi i marknaden som högljutt hojtade till aktörerna:

"Det kan inte bli värre!"

Aktier går alltid uppåt sex månader efter det att Federal Reserve har börjat sänka ränteläget. Och förresten, marknaden går aldrig ned tre år i rad, förklarade Wall Street-experterna så sent som i början av mars i år.

Struntprat, kära Street-vänner!

Marknaden, den i uppgångsfaser så ömt och nästan intellektuellt vårdade "kraften", kan göra precis vad den vill. Och det tycks den göra just nu också.

Feds första sänkning kom i januari förra året. Hittills har Dow Jones Index rasslat tillbaka mer än 1.400 punkter.

Marknaden visar nu sitt innersta väsen och börjar också locka fram kapitalismens mest cyniska kritiker som beskriver aktiemarknaden som ett renodlat kedjebrevsspel, har du inga köpare då är dina brev inte värda ett ruttet lingon, säger dom. Aktiemarknaden är slut!

Men det är också struntprat, kära Street-vänner!

Verkligheten (oj, nu riskerar man hakan) som jag ser den är att många, kanske de allra flesta investerarna här i USA nu är överdrivet besatta av oro för risker.

När slår terroristerna till mot oss här i USA igen?

FBI och polisen och media bombarderar oss alla med varningar och rykten och åsikter om att bin Ladin-lirarna snart är tillbaka.

När slår USA till mot Irak?

När sprider sig Israel-Palestina-konflikten till en regelrätt Mellanösternkatastrof?

Var är dollarbotten?

Varje morgon när jag kommer in till nyhetsdesken här på Börshuset så pratar journalisterna och handlarna mest om senaste ryktet, inte så mycket om företagsnyheter eller makroekonomin.

Hur i hela fridens namn bär man sig åt för att bedöma och värdera ett riskscenario som förändras varje timme, varje dag, när nyheterna inte är några nyheter?

Varje gång som de tappra rallyförsöken misslyckas förstärks besvikelsen och trendförvirringen ökar. Det är bara extrem psykologi, känslor, "greed and fear", som nu kommer att härska okritiskt på Wall Street en stund.

Fejkrallyt i går fick sin näring främst från nervösa blankare som trodde rallyt var en bottensignal. Nya försök i dag riskerar att inte få stöd av blankarna.

Men vänder det uppåt igen nån gång då?

Tja, som lastgammal baby-boomer, känns det härligt att äntligen få dela med sig av den mest genomanalyserade och beprövade livsvisdomen som vi lätt vithåriga och kolesterolfyllda gamlingar känner till, sug på den här, överkänsliga och nervsvaga aktiespekulanter:

"Efter regn kommer alltid solsken!"Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?