Annons

Teleoperatörsrally på stark börs

Efter att ha backat 9 procent under de fyra senaste handelsdagarna vände Stockholmsbörsen upp under tisdagen. Och det med besked. Saxindex steg 3,4 procent och de sektorer som drabbats hårdast de senaste dagarna var också de som återhämtade sig bäst.Teleoperatörsindex toppade sektorlistan efter att ha rusat 11 procent. Omsättningen var totalt 9,9 miljarder kronor.

Uppgången började redan vid börsens öppnande och späddes på under eftermiddagen då ett index över de amerikanska hushållens framtidstro inkom över förväntan. På Stockholmsbörsen steg samtliga sektorer utom dagligvaror och av börsens 20 högst omsatta aktier slutade alla på plus.

"En uppgång utan riktig fart, handeln var tunn. De senaste dagarna har många sålt för att vikta om sig inför kvartalsskiftet och de kommande semestrarna. Under tisdagen kändes det dock som en liten nystart och man började så smått ta positioner igen. Men det är givetvis alldeles för tidigt att dra några växlar på det här", sa en mäklarchef.

För Ericsson gavs möjlighet till viss andhämtning. Telekomjätten hade inför tisdagen under fyra börsdagar rasat nästan 20 procent. Någon våldsam återhämtning var det dock inte fråga om då aktien steg 3,6 procent till 14,50 kronor. Nokia klättrade 4 procent till 116,50.

Om återhämtningen för telekomjättarna var sansad var det betydligt bättre fart i teleoperatörerna och allra bäst gick det för Europolitan som noterades 14 procent högre vid 36,20 kronor.

"Makalöst bra drag i Europolitan. Inga specifika nyheter drev aktien. Enligt många har den fått oförtjänt mycket stryk på sistone", sa en mäklarchef.

Bland konkurrenterna återhämtade Telia 12 procent till 24,20 kronor. Tele2 steg 8 procent och uppstickaroperatören Glocalnet stoltserade med ett lyft på 15 procent till 99 öre.

I Astra Zeneca blev det turbulens under eftermiddagen efter en "nyhetsflash" om att en amerikansk domstol avvisat en stämning mot Losec-patentet.

"Beskedet gällde inte Losecrättegången. En amerikansk konsumentorganisation hade stämt Astra Zeneca för att de förhalar Losecrättegången och det var den stämningen som avvisades och inget annat. Meddelandet var kortfattat vilket ledde till misstolkningar. En del trodde att Astra vunnit rättegången och aktien rusade snabbt ett par procent innan man fick klart för sig vad det gällde", sa en läkemedelsanalytiker.

Astra Zeneca hade vid stängning stigit 3,7 procent till 383 kronor.

Bland övriga jättar steg även H&M. Plus 6 procent till 173 kronor. För konkurrenten Lindex var det dock något lugnare, aktien klättrade 4 procent till 155 kronor inför niomånadersrapporten som kommer på onsdag. Analytikernas genomsnittsprognos ligger på 228 Mkr före skatt.

För bildskärmsutvecklaren Multi Q fanns fler faktorer än den allmänna optimismen. Aktien rusade 10 procent till 2,20 kronor efter att bolaget fått en order av Statoil på platta bildskärmar värd 52 Mkr.

Tisdagen bjöd även på en börsdebutant. HQ fonder noterades på O-listan och var oförändrad vid 74 kronor. Någon större fart var det inte heller i köksbolagen Ballingslöv och Nobia som noterades i onsdags.

Ballingslöv steg 0,8 procent till 63,50 kronor medan Nobia föll 1,5 procent till 68 kronor. Under de fyra börsdagar då aktierna handlas är resultatet klent. Nobia har tappat 12 procent och Ballingslöv har backat 1 procent.

Bland de få aktier som inte steg fanns den senaste tidens kursvinnare Swedish Match som backade 1,3 procent till 73,50 kronor.

"En typisk trygg hamn som får stryka på foten när det vänder", sa en mäklare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?