Annons

Nytt Ericssonras sänkte börsen

Glädjen över det svenska fotbollsavancemanget lyckades inte smitta av sig på Stockholmsbörsen som backade 2,0 procent under onsdagen. I likhet med tisdagen var det Ericsson som agerade draglok nedåt. Nedgången var mycket bred, samtliga index utom kraft och energi slutade på minus. Omsättningen var godkända 9,5 miljarder kronor.


Stockholmsbörsen föll redan
i den inledande handeln. Orsaken var framförallt den dystra utvecklingen på USA-börserna under tisdagskvällen. Förmiddagens handel var extremt tunn och bestod i stort sett bara av efteranmälda affärer på grund av det svenska fotbollsäventyret. Efter matchen tilltog emellertid säljtrycket.

"Man ratade allt vad aktier heter under onsdagen. Inga branscher besparades. Min uppfattning är att framförallt utländska investerare var extra ivriga på säljknappen. Tendensen var densamma i övriga Europa, breda fall överallt", suckade en mäklarchef.

Ericssons ras på 9 procent till 16,80 gör att man nu måste leta än längre bak i historieböckerna för att finna aktien på samma nivå, vintern 1996 skedde avslut på samma nivåer. Bolagets försäljning av Microelectronics till tyska Infineon blev under onsdagen klart och vad som framför allt fick investerarna att se rött var att betalningen sker i aktier. Ericsson drabbades även av en prognossänkning från Warburg Dillon Read som besannades omedelbart. Riktkursen sänks till 17 kronor från 20 kronor.

"Ericsson har nu ett börsvärde på 135 miljarder och ska dra in 30 på nyemissionen. Emissionens andels av kursen är snart 1 till 4 och plötsligt börjar det bli en riktigt stor emission relativt sett vilket säkert kan pressa aktien ytterligare givet all osäkerhet kring vilkoren", sa en mäklare.

Även Nokia fick klä skott och backade 5,8 procent till 122 kronor vilket innebär att hela tisdagens uppgång raderades ut.

"Nokia kändes extremt stark under tisdagen och det var förvånande att aktien föll så pass under onsdagen. Jag antar att det beror på att aktier ratas som investeringsform generellt, dessutom sker det vinsthemtagningar", sa en mäklarchef.

Telekomunderleverantören Allgon backade i kölvattnet 7 procent till 26 kronor.

Även läkemedel fick känna på pressen. Astra Zeneca föll 2,4 procent till 404,50 kronor och verkade få föga hjälp av att Deutsche bank graderat upp aktien till "som index". Pharmacia backade 3,1 procent till 375,50 kronor.

"Det känns som aktier börjar ifrågasättas som investeringsform nu på ett sätt jag inte sett på mycket länge. Läkemedel får stryk av att bolagen fortfarande värderas till p/e-tal runt 25-30 medan den organiska tillväxten är 5-7 procent. För ett halvår sedan var sektorn trygg hamn. Nu när allt faller är det plötsligt obligationer och räntebärande papper som är trygg hamn istället", sa en mäklarchef.

Allt är emellertid inte helt nattsvart på börsen. Intrum Justitia föll visserligen tillbaka 1 procent till 50 kronor men aktien handlas fortfarande över teckningskursen på 47 kronor.

"Intresset har varit starkt för Intrum Justitia. Aktien övertecknades ordentligt, det var inget konstgjort köptryck från bankerna som hjälpte till med introduktionen", sa en mäklarchef.

Ingen pardon gavs heller för det senaste årets börsvinnare detaljhandelsföretaget Clas Ohlson som backade 4,5 procent till 193 kronor inför helårsrapporten som kommer på torsdag.

"Bolaget har visat strålande siffror under en lång tid. Marginalerna och tillväxten har ständigt varit över förväntan och man kan ju undra hur länge det kan hålla i sig", sa en mäklare.

Som enda storbolag på plus fanns Electrolux som steg 3,2 procent till 176,50 kronor sedan den amerikanska konkurrenten Maytag höjt sina prognoser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?