Annons

Påtaglig nervositet inför Nokias siffror

Under måndagen var det inte bara vädret som förde tankarna till en högsommardag, även börshandeln var därefter. Förutom solen fortsatte mäklarna att skylla den låga omsättningen, 5,7 miljarder kronor, på fotbolls VM.
Sax-index steg 0,7 procent och telekom agerade draglok.


Ericsson inledde veckan
med ett lyft på 0,3 procent till 19,50 kronor. Bolaget bekräftade att samtal förs med tyska Infinenon om försäljning av Microelectronics. Dessutom kunde Ericssons aktieägare glädjas av en uppgradering för aktien från JP Morgan till "som index" från tidigare "sämre än index". Riktkurs är 20 kronor.

Handeln i telekomjättarna präglades annars av väntan inför tisdagens prognos från Nokia som kommer mellan kvartalsrapporterna. Bland telekominvesterarna fanns en påtaglig nervositet.

"De estimat Nokia kommer med på tisdagen är förmodligen veckans mest emotsedda händelse. Aktiens dåliga utveckling den senaste tiden borde göra att dystra utsikter är inräknat i kurserna men med tanke på hur mycket man tar fasta på negativa nyheter numera vet jag inte om jag vågar hoppas någonting", sa en mäklare.

En sänkt vinstprognos för Nokia från investmentbanken Merrill Lynch räkte inte för att sänka Nokia som vid stängning stigit 1,2 procent till 122,50 kronor. Merrill Lynch passade även på att sänka prognosen för den globala försäljningen av mobiltelefoner för 2002 till 385 miljoner telefoner från tidigare 410 miljoner.

För läkemedelsjättarna inleddes börsveckan med en rekyl från den gångna veckans usla kursutveckling. Astra Zeneca steg 4 procent till 418 kronor.

"Det var nästan lite panikartad handel i Astra Zeneca förra veckan efter all spekulation kring Crestor. Nu kändes det som om man gått hem och lugnat ner sig under helgen och kommit fram till att det var en överrealtion", sa en mäklare.

Pharmacia klättrade 0,4 procent till 379,50.

Letade man bland de lite mindre bolagen fanns än mer påtaglig börsdramatik att beskåda.

Trafikinformationsföretaget Sensys Traffic har haft en strålande kursutveckling under de senaste två veckorna. Måndagens lyft på 11 procent till 39 öre inräknat har aktie på 9 börsdagar stigit 44 procent. Under förra veckan meddelades att Sensys fått en order från Beams Trading i Dubai värd 3,3 Mkr och enligt Sensys kommer sannolikt fler order komma från samma köpare.

"Ett pyttebolag som ingen brytt sig om som det plötslig börjar bli fart på. Bolagets börsvärde är inte mer än 40 Mkr så det är lätt att förstå att order av den här storleken kan sätta rejäl fart på aktien", sa en mäklare.

IT-konsultföretaget Frontec har sålt innehavet i Bluelabs till Flextronics och enligt pressmeddelandet lär Frontec håva in minst 150 Mkr på affären som kan komma att användas till förvärv i norden under hösten.

"Ett välkommet likviditetstillskott som gör att Frontec sannolikt inte behöver oroa sig för en nyemission framöver. Allt som andas just nyemission är belagt med peststämpel och frågetecken har funnits kring Frontecs situation så uppgången är motiverad", konstaterade en mäklarchef Frontecs lyft på 6 procent till 4,75.

Måndagens största magplask stod sjukvårdsutrustningsbolaget Decim för sedan samarbetet med Ivoclar Vivadent avbrutits. Samarbetet inleddes 2000 och syftet har varit att bilda ett gemensamt försäljningsbolag. Ivoclar äger drygt 10 procent av Decims aktier som många nu tror kommer säljas. Decim skall i stället försöka hitta en ny partner men goda råd är dyra. Bolagets kassa räcker bara till att driva verksamheten en bit in i augusti. Mer än halva börsvärdet, 55 procent, gick upp i rök för Decim. Sista betalkurs blev 90 öre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?