Annons

Blandade Europabörser efter amerikansk djupdykning

Europas ledande börser slutade med en blandad utveckling efter att ha följt de amerikanska indexen i en djupdykning strax före halv fem.


Rörelsen nedåt föranleddes
av amerikanska avslöjanden om att en misstänkt terrorist arresterats i tid för att förhindra att en "smutsig" bomb utlösts. Målet för bomben uppges ha varit Washington.

I London återhämtade sig dock FTSE 100 efter den initiala nedgången och slutade 0,2 procent högre.

En vinnare var Glaxosmithkline, som fortsatte fredagens uppgång som kom efter det begränsade godkännandet av Lotronex i USA. Aktien steg nu 3,8 procent och ännu bättre gick det för Astra Zeneca som var upp 4,1 procent.

Abbey National tappade dock 7,8 procent sedan banken uppgivit att den räknar med att resultatet före skatt för helåret 2002 kommer att bli lägre än marknadens förväntningar. Som orsak anges dåliga lån. Under 2003 räknar dock Abbey National med en stark återhämtning.

Parisbörsens CAC 40 slutade i sin tur 0,1 procent upp.

Vivendi Universal, upp 1,3 procent, hörde till vinnarna efter att ha sålt bolagets italienska betal-tv-enhet Telepiu till News Corp för 1,5 miljarder euro.

I Frankfurt var DAX 30 klockan 17.45 ned 0,8 procent. Deutsche Telekom var den största förloraren och tappade 3,0 procent sedan fackförbundet Ver.di tackat nej till ett löneerbjudande.

Uppåt gick det däremot för halvledarbolaget Infineon som steg 0,8 procent. Nokias höjda rekommendation till market perform från market underperform från JP Morgan, uppgavs av analytiker ligga bakom.

På Madridbörsen klättrade samtidigt klädkedjan Inditex 1,2 procent efter höjda rekommendationer från såväl Goldman Sachs som Merrill Lynch.

I Norden steg Nokia inför tisdagens uppdatering och slutade 2,1 procent högre.

Starkt gick även finpappersjätten M-real sedan Enskilda Securities höjt sina förväntningar på bolagets besparingsprogram, efter en analytikerträff förra veckan. M-real B steg 5,1 procent och HEX Generalindex stängde 1,2 procent upp.

På Oslobörsen klättrade OBX 0,7 procent och i Köpenhamn handlades KFX upp 0,3 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?