Affärssystembolagen vinnare på backande börs

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en nedgång i spåren av utvecklingen i USA.


"Uppgifterna från USA i går om skuldsättningen och riskerna i Worldcom och Tyco var negativa och skapar ytterligare oro. Det känns inte roligt nu, men det är väl när det är som mörkast som det ska vända", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Nedgången bromsades dock kort efter öppningen och omkring klockan 10 var OMX oförändrat på 710,4. Aktier för cirka 1,1 miljarder kronor hade omsatts.

Hälsovård var en förlorarbransch i öppningen då Astra Zeneca och Pharmacia föll med 8,50 till 489,50 respektive 6,50 till 423,50.

Ericsson B sjönk 20 öre till 25,20 medan Nokia var upp 1 krona till 163.

Affärssystembolagen IFS, Intentia och IBS steg samtliga på uppgifterna om att Microsoft är på väg att köpa den danska konkurrenten Navision för 1,2 miljarder dollar. IFS B steg 0,90 kronor till 20,40, Intentia B steg 2,50 till 60,50 och IBS B var upp 50 öre till 16,50. Index för programvara och IT-tjänster steg 0,8 procent.

Under morgonen visade Europolitan upp ett resultat som var tämligen exakt i linje med förväntningarna och aktien var oförändrad på 46 kronor.

Assa Abloy fortsatte upp 5,50 kronor till 134,50 efter gårdagens rapport och nyheten att bolaget köper dörrautomatikbolaget Besam.

Det enda bolag förutom Europolitan som visar sina siffror i dag är Forum SQL. Graninge (5,50), Assa Abloy (1,00), Atlas Copco (5,50), OEM (4,50) och Ångpanneföreningen (13,00) handlas utan rätt till utdelning. Tisdagen är även sista chansen att handla med aktier i Centrecourt, som sedan avnoteras.

Penningmarknaden i Stockholm stänger klockan 12 på grund av Valborgsmässoafton. Från USA kommer hushållens konfidensindikator och inköpschefindex från Chicago klockan 16. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?