1515
Annons

Affärssystembolagen vinnare på backande börs

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en nedgång i spåren av utvecklingen i USA.


"Uppgifterna från USA i går om skuldsättningen och riskerna i Worldcom och Tyco var negativa och skapar ytterligare oro. Det känns inte roligt nu, men det är väl när det är som mörkast som det ska vända", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Nedgången bromsades dock kort efter öppningen och omkring klockan 10 var OMX oförändrat på 710,4. Aktier för cirka 1,1 miljarder kronor hade omsatts.

Hälsovård var en förlorarbransch i öppningen då Astra Zeneca och Pharmacia föll med 8,50 till 489,50 respektive 6,50 till 423,50.

Ericsson B sjönk 20 öre till 25,20 medan Nokia var upp 1 krona till 163.

Affärssystembolagen IFS, Intentia och IBS steg samtliga på uppgifterna om att Microsoft är på väg att köpa den danska konkurrenten Navision för 1,2 miljarder dollar. IFS B steg 0,90 kronor till 20,40, Intentia B steg 2,50 till 60,50 och IBS B var upp 50 öre till 16,50. Index för programvara och IT-tjänster steg 0,8 procent.

Under morgonen visade Europolitan upp ett resultat som var tämligen exakt i linje med förväntningarna och aktien var oförändrad på 46 kronor.

Assa Abloy fortsatte upp 5,50 kronor till 134,50 efter gårdagens rapport och nyheten att bolaget köper dörrautomatikbolaget Besam.

Det enda bolag förutom Europolitan som visar sina siffror i dag är Forum SQL. Graninge (5,50), Assa Abloy (1,00), Atlas Copco (5,50), OEM (4,50) och Ångpanneföreningen (13,00) handlas utan rätt till utdelning. Tisdagen är även sista chansen att handla med aktier i Centrecourt, som sedan avnoteras.

Penningmarknaden i Stockholm stänger klockan 12 på grund av Valborgsmässoafton. Från USA kommer hushållens konfidensindikator och inköpschefindex från Chicago klockan 16. (Direkt)


Fortsatt kronofogdejakt på Auriant Mining-huvudägare

Kronofogden får genom förlängd preskriptionstid fortsätta jaga Preston Haskell, huvudägare i First North-listade Auriant Mining, som gräver guld i Ryssland och har halverats på börsen i år.

Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.
Kronofogden fortsätter jaga First North-listade gruvbolaget Auriant Minings huvudägare Preston Haskell som genom åren åkt på flera skattesmällar.

Preston Haskell, styrelseledamot och via bolag största ägare i det First North-noterade gruvbolaget Auriant Mining med guldproduktion i Ryssland, har genom åren åkt på flera skattesmällar på totalt hundratals miljoner kronor.

En skuld på 107 miljoner överlämnades till kronofogden för indrivning redan 2016, då Di skrev om fallet, men efterforskningarna har hittills inte gett några resultat skriver Siren på torsdagen.

Nu har förvaltningsrätten gett klartecken till fem års förlängning av preskriptionstiden, noterar nyhetsbyrån.

Bakgrunden är Skatteverkets omfattande granskning av Preston Haskells affärer under 2011-2015. Året efter krävdes han på över 100 miljoner kronor i ytterligare skatt. I december 2017 kom nästa smäll, ett krav på nära 139 miljoner.

Skatteverket, skriver Siren, hänvisade då till en sökning i journalistnätverket ICIJ:s databas med läckta så kallade Mossack Fonseca-dokument, som hade genererat träffar på totalt nio av hans bolag. Dessa hade varit registrerade på Brittiska Jungfruöarna och förvaltats åt Preston Haskell av en bolagsadministratör på ön Jersey.

”I juni 2018 blev skattebördan ännu tyngre, då Skatteverket lade på 92 miljoner i skattetillägg”, skriver Siren.

Detta efter att ha fått besked från en ekobrottsåklagare om att den USA-födde finansmannen inte var föremål för utredning om brott i ärendet. Knäckfrågan i skatteärendena rörde frågan om Preston Haskell skulle ses som obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket Skatteverket fått gehör för i flera domstolsinstanser.

Preston Haskell har själv hävdat att han främst har vistats i Storbritannien och Ryssland och att han bara haft en affärsmässig relation till Sverige, även om han varit folkbokförd i landet och ägt flera bostadsrätter i Stockholm.

Sedan 2015 är han registrerad som utvandrad och har endast en särskild postadress kopplad till en advokatbyrå i Göteborg. 

Han har förutom styrelseuppdraget i Auriant Mining – som tidigare hette Central Asia Gold – även suttit i styrelsen för investmentbolaget GKL, noterar Siren.

Enligt Auriant Minings hemsida äger Preston Haskell genom bolag 51,6 miljoner aktier i bolaget via bolag. Enligt Holdings är detta bolag det Cypernregistrerade bolaget Bertil Holdings, och aktierna motsvarar 52,2 procent av bolaget samt är värda 82,5 miljoner kronor.

På företagsdatabasen Retrievers hemsida uppges Preston Haskell bo i Moskva.

Under 2021 producerade Auriant Mining 910,8 kilo guld, vilket var i linje med bolagets egen prognos om en nedgång från 2020 års 964,7 kilo, enligt bokslutsrapporten för 2021.

De konsoliderade intäkterna sjönk från 53,4 miljoner dollar 2020 till 47,7 miljoner 2021, medan nettoresultatet minskade från 10,4 till 7,1 miljoner dollar. Aktiekursen för bolaget har backat 72 procent sedan förra årsskiftet och 48 procent hittills i år, varav merparten sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Dagens industri har utan framgång sökt Preston Haskell för en kommentar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?