1515
Annons

Soligt slut på trist börsvecka

Det bidde i alla fall en liten uppgång till helgen. Dels kom mycket starka tillväxtsiffror från USA, dels tycktes många portföljjusteringar redan vara gjorda. Detta medförde att även vissa rapporter kunde få ett positivt mottagande. Sax-index steg med 2 procent och omsättningen var 14,3 miljarder kronor.


Fredagen började tveksamt men på eftermiddagen kom hjälp i form av BNP-statistik för det första kvartalet i USA. Preliminära siffror visade att den amerikanska ekonomin stigit med 5,8 procent sedan framförallt lagren justerats.

"Den starka BNP-siffran i USA hjälpte till i dag. I övrigt är det lite dagen efter i dag efter stålbadet i onsdags och i torsdags. Då var det stor omsättning och ordentliga tagare ute i marknaden medan det är lugnare i dag. Man kan väl säga att den här månaden är slut på börsen. Man har köpt de aktier man ska köpa", konstaterade en mäklare.

"Man kan också säga att vi är väldigt trötta på nedgång", fortsatte mäklaren torrt.

Helt utan dramatik var emellertid inte fredagen. Nättidningen Ekonomi 24 hade lusläst prospektet för Alfa Laval, som är på väg till börsen, och där upptäckt att bolaget har ett potentiellt mycket stort skadestånd hängande över sig. Dessutom konstaterade nättidningen att prospektet tycks vara konstruerat så att de gamla ägarna i viss mån kan lämpa över detta på de nya ägarna.

"Det känns som någon tycker det är fel tillfälle att ta det här till börsen nu, att man borde ta hand om de bolag som finns på börsen. Det känns planterat", sa en mäklare.

"Det är klart att man inte ska negligera detta. I USA har företag tyngts av stämningar. Men det verkar väl som någon tycker att man antingen ska lyfta ut stämningsansökan, så att de nuvarande ägarna behåller den, alternativt justerar priset. Eller eventuellt skjuta på emissionen tills börsklimatet är bättre", fortsatte mäklaren.

Vad gällde den tidigare i veckan närmast pestsmittade Ericsson-aktien, åkte den lite berg-och-dalbana under fredagen. Slutligen stängde den upp 10 öre på 26 kronor. En mäklare konstaterade att det delvis tycktes ha vänt under torsdagen för aktien.

"Torsdagen hade egentligen allt. Ericsson var nere på 22,60 för att sedan stiga. Vissa tror att Industrivärden och Investor var inne och köpte B-aktier. Vill de få igenom emissionen måste de teckna sig för mer än sina A-aktier. Dessutom kan de i så fall säga att de var inne och köpte efter rapporten när emissionsvilkoren presenteras", sa en chefsmäklare.

Även sparjätten Skandia kunde återhämta sig något efter rasen tidigare i veckan. Bolaget rapporterade ett resultat före skatt på 233 Mkr. Marginalen landade på 8,8 procent, vilket var 0,8 procent lägre än samma period förra året. Dessutom indikerade bolaget så smått att försäljningen varit något bättre i april. Aktien steg med 5,6 procent till 49,40 kronor.

"Man var lite rädd för Skandia i morse, att det skulle vara någon nyemission eller dylikt på gång. Men resultatet var helt okej. Sedan är man ju alltid orolig att de ska ha friserat resultatet men det är ju en annan sak", konstaterade en mäklare.

Även gruvbolaget SSABs delårsresultat fick ett gott mottagande. Resultatet före skatt blev drygt 10 procent över analytikernas förväntningar på 182 Mkr. Dessutom hade bolagets besparingsprogram förbättrat kassaflödet. Bolaget varnade emellertid för att konjunkturcykeln inte tycks bottna förrän i slutet av året. Aktien steg likafullt med 7,4 procent till 116 kronor.

"SSAB stod och vacklade ett tag men sedan tog det fart. Alla cykliska bolag tycks gå bra efter rapporten", var en mäklares kommentar till rapporten.

Även fordonsbolaget Haldex fick sig ett rejält uppsving efter delårsrapporten. Bolaget gjorde en vinst före skatt på 39 Mkr, vilket motsvarar ett tapp på cirka 30 procent jämfört med samma period förra året. Nettoomsättningen blev däremot i det närmaste i helt oförändrad på 1 639 Mkr. Detta räckte för att aktien skulle stiga med 6,40 procent till 116 kronor.

Dialysföretaget Gambros
delårsrapport lyckades däremot inte dra någon större uppmärksamhet till sig. Bolagets vinst före skatt på 248 Mkr räckte till att höja aktien med 50 öre till 65,50 kronor.


Risk att Klarnas värde kollapsar – farligt läge för Siemiatkowski

En sjunkande värdering i kombination med ett stort kapitalbehov har blivit en giftig cocktail för förlusttyngda bolag som Klarna. I rådande läge blir det en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att ta in pengar till en värdering på 300 miljarder kronor.

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna.

Sebastian Siemiatkowski.
Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Vi kan bli lönsamma om vi vill, men vi prioriterar tillväxt. Det är ett budskap som många bolag har levererat de senaste åren. 

Efter värderingsslakten i techsektorn i allmänhet, och olönsamma bolag i synnerhet, vill investerarna nu se bevis på detta. För många bolag kommer det att bli svårt. Att göra en helomvändning mot lönsamhet kräver en annan företagskultur jämfört med en ”gasen i botten-filosofi”, och i flera fall lär det krävas såväl ledningsförändringar som personaluppsägningar. 

Ett av de mest intressanta bolagen att följa på detta tema är Klarna. Efter en makalös expansion nådde betaljätten en värdering på hela 390 miljarder kronor i fjol – högre än svenska storbanker som bedrivit verksamhet i hundratals år och i nivå med jätten Nordea.

Men tillväxten har kommit till ett högt pris. Som Di skrev i tisdags hade Klarna under perioden 2019–2021 kostnader – inklusive kreditförluster – på totalt 40,2 miljarder kronor men intäkter på endast 31,1 miljarder kronor. 

Det var dessutom år med bra ekonomiska förhållanden i världen. När Klarna nu enligt uppgift är ute och äskar pengar igen ser världen och bolagsvärderingarna helt annorlunda ut. 

Enligt medieuppgifter väntas värderingen sjunka med nära en tredjedel till cirka 300 miljarder i den nya rundan, där Klarna väntas ta in runt 10 miljarder kronor.

Om det stannar på 300 miljarder kronor får man dock se det som ett styrketecken från Klarna. Givet bolagets ekonomiska situation och hur konkurrenterna går skulle det lika gärna kunna bli 200 miljarder.

Den rutinerade investeraren Tommy Jacobson uppgav i Di TV i veckan att han anser att det är omöjligt att räkna på ett bolag som Klarna där förlusterna fortsätter öka. 

”Om det är värt 100 eller 400 miljarder har jag ingen aning om”, sa han. 

En av Klarnas största konkurrenter på den amerikanska marknaden, Affirm, har exempelvis rasat med 79 procent på New York-börsen i år. Betalbolaget Block (tidigare Square), som i fjol köpte Klarna-konkurrenten Afterpay för 250 miljarder kronor, har i sin tur tappat 54 procent och Paypal är ner 58 procent i år.

Klarna måste nu övertyga investerarna om att affärsmodellen fungerar i tuffare tider och att det finns en tydlig väg mot minskade förluster och i förlängningen lönsamhet. För Klarna är det här extra viktigt då det inte är vilket techbolag som helst – utan en bank med allt vad det bör medföra i form av regleringar och kapitalkrav. 

Det första kvartalet gav inte någon fingervisning om ett trendskifte. Både kreditförlusterna och de administrativa kostnaderna ökade betydligt mer än intäkterna och förlusten blev nästan 2,6 miljarder kronor. Samtidigt landade kassaflödet på minus 7,3 miljarder. 

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna. 

Att ta in pengar i detta läge är en helt ny utmaning för Klarnas ledning som hittills jobbat i stark medvind där framgångsrika kapitalrundor avlöst varandra till en ständigt högre värdering. 

Entusiasmen har i år ersatts av cynism där marknaden vet priset på allt och värdet på ingenting, för att parafrasera författaren Oscar Wilde. 

Det blir därför en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att övertyga investerare att stoppa in nya pengar till en värdering kring 300 miljarder kronor – samtidigt som det lär finnas en oro att det kan behövas fler kapitalrundor framöver till ännu lägre värderingar. 

Fortsättningen på 2022 kommer att bli avgörande i historien om Klarna. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?