1515
Annons

Därför rasar USA-börsen

Snacka om psykologi!
Nu hänger Wall Streets närmaste framtid alltmer på den tillspetsade, klassiska skolbokskonflikten mellan girighet och rädsla:


"Jag fick rådet av min bankkille att jag skulle gå in i Ericsson på 120 spänn, sedan gick jag in nästa gång på 105, nästa 80, 65, väntade till 45 kronor för att vara säker på en uppgång, lägre kunde ju inte aktien gå, det visste jag...OK, jag satte en peng till när Ericy var nere på 26, det var ju ett verkligt kanonpris, oslagbart...sssch...men nu vet jag inte vad jag ska göra!"

Så förklarade en svensk VD i telefon i natt. Han ringde för att fråga rakt på sak:

"När fanken vänder det uppåt??"

Och där har ni den ena sidan av Wall Street, ingen vill trots alla besvikelser missa tåget när det väl sätter igång och börjar rulla ut i solskenet. Men ju längre tid det tar desto större blir osäkerheten bland investerarna naturligtvis och desto svårare blir det att få dem att stanna kvar i rallyförsöken.

"Det kommer varje dag en mängd positiva nyheter här på Wall Street. Allt talar för att investerarna 'den här gången' kommer att gå in på marknaden och stanna kvar så att vi får en tydlig uppgångsfas. Men vad händer då? Jo, folk sitter blickstilla, som frusna på sina pengar 'frozen like deer in a headlight'. Jag tror aldrig jag sett investerarna så lättskrämda som just nu, hela tiden ifrågasättande sig själva, de är superförsiktiga, tror att ekonomin snart vänder nedåt ännu mer, paranoida, överkänsliga, riktiga fegisar, saknar ryggrad, 'they have turned in to wimps'", menar Richard Geist, chef för the Institute of Psychology and Investing.

Det är den andra sidan av Wall Street...


Innehåll från StaplesAnnons

Staples: Det är smart att betala frakt

Vem betalar för transporten när frakten ingår i priset? Förmodligen både du och miljön. Men genom att visa och debitera transportkostnaden separat istället för att baka in den i produkternas pris vill Staples ge sina kunder större möjlighet att göra både ekonomiska och klimatsmarta val.

– Fraktfritt är sällan fraktfritt på riktigt. Vi tycker det är mycket bättre att redovisa transportkostnaderna tydligt och transparent, samtidigt som vi berättar för kunderna hur de kan minska dem. Med smartare beställningsrutiner kan antalet leveranser och därmed också både kostnader och klimatutsläpp kapas rejält, säger Fredrik Marcus, som är Sales Director för Staples i Sverige.  

Vad kan man då själv påverka som avtalskund? 

– Att samla ihop sina beställningar till större men färre order är en väldigt effektiv åtgärd. Och om en produkt skulle saknas hos oss och behovet inte är akut, så kanske man kan vänta någon extra dag så att allt kan levereras vid ett och samma tillfälle. En så enkel sak som att vara noga med att ange korrekt leveransinformation är också viktigt för att minska antalet transporter, säger Fredrik Marcus. 

Som ett led i Staples totala klimatarbete fokuserar man nu på att optimera alla delar av transportkedjan, från leverantörer via lager och hela vägen till kund. 

– Ja, även om transporterna bara står för cirka tre procent av vår totala klimatpåverkan, så är det en av de delar som faktiskt är enklast att påverka. Genom att öppet redovisa fraktens pris ger vi våra kunder ett starkt incitament att bidra till förändringen, säger Fredrik Marcus. 

Kort om Staples
Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

www.staples.se

Mer från Staples

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?