1515
Annons

Rekordtät dag på börsen

Både botten- och topprekord duggade tätt på Stockholmsbörsen under onsdagen. Ericsson och Telia föll båda kraftigt och hade det inte varit för Swedish Match och Billerud hade bara bottenrekord noterats. Sax-index backade med 0,5 procent och har sedan årsskiftet backat med drygt 10 procent. Omsättningen var 19,4 miljarder kronor.Ericsson fortsatte sin färd nedåt efter måndagens delårsrapport. De som hade försökt sova bort det onda kunde bara konstatera att bolagets framtid är allt annat än ljus.

"Den samfällda kommentaren är att det här kommer inte att vända på lång tid. Dessutom har de nyemissionen hängande över sig och dålig kommunikation. I dag har det ju också kommit flera nedgraderingar", konstaterade en mäklare.

Målkurserna ligger hädanefter mellan 15 och 25 kronor.

"Det ska bli intressant att se hur svenska institutioner ställer sig till aktien nu när de kan ta ett aktivt beslut i om de vill ligga i den. Tidigare har de enbart kunnat vara underviktade och kompensera sig med terminer", fortsatte mäklaren som syftade på att Ericsson nu är mindre än 10 procent av börsen, vilket även är gränsen för en fonds innehav i en aktie. Aktien stängde 4,4 procent ner på 26,10 kronor.

Telekomunderleverantören LGP Telecoms delårsresultat kanske var något av en formsak efter Ericsson debacle på måndagen. Förlusten landade på 12,6 Mkr och aktien backade 12 procent till 44 kronor.

"Med tanke på de stora rörelserna, är det förvånansvärt lite handel. Det är lite håglöst. Folk sitter och väntar och tycks inte våga satsa", sa en mäklare om handeln i allmänhet.

När börsen gick ned, drogs även sparbolaget Skandia med och nosade på strax över nytt årslägsta. Aktien återhämtade sig dock och stängde ned 3,4 procent på 48,30 kronor.

I skuggan av Ericsson smög Telia ut sitt kvartalsresultat ett par veckor innan det utsatta datumet i samband med bolagsstämman. Inte heller den svenska operatörsjätten gjorde någon glad. Enligt Telia blir kvartalsresultatet före skatt cirka 500 Mkr, i linje med samma period förra året. Efter rapporten kunde Telia notera en ny bottennotering på 32,80 kronor, ned 3,8 procent.

I samma anda mottogs verkstadsföretaget Trelleborgs kvartalsresultat, som var nästan 15 procent under förväntan enligt SME Direkts prognos. Resultatet före skatt landade på 173 Mkr på en omsättning på 4 543 Mkr. Detta kan jämföras med 260 respektive 4 584 Mkr under samma period förra året. Aktien backade med 4,7 procent till 100,50 kronor.

Allt var emellertid inte mörker på Stockholmsbörsen. Tobaksbolaget Swedish Matchs resultat överträffade marknadernas förväntningar med nästan 10 procent, då snusmarginalerna förbättrats ordentligt under kvartalet. Jämfört med fjärde kvartalet förra året steg marginalerna med 3,8 procentenheter till 43,2 procent. Dessutom meddelade bolaget att cigarrförsäljningen i USA förbättrades kontinuerligt under kvartalet, både i massmarknads- och premiumsegmentet. Aktien steg till en ny toppnotering på 80,50 kronor, upp 8 procent.

Volvo kunde i sin tur återhämta sig från nedsablingen efter måndagens resultat. Aktien steg med 4,6 procent till 203 kronor.

"De dåliga siffrorna man tyckte bolaget kom med har man läst igen och kommit fram till att bolaget fortfarande är okej. Vi tyckte i alla fall att det var lite oförtjänt att bolaget sänktes i går", kommenterade en mäklare.

Slutligen kan konstateras att i jakten på säkra kassakor fann sig återigen skogsbolaget Billerud rätt positionerat. Aktien steg med hela 7 procent till 99,50 kronor på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?