1515
Annons

Europabörser surade efter Ericssons rapport

Ledande europeiska börser hade inte mycket att sätta emot efter den radda negativa besked Ericsson levererade på måndagsmorgonen. Riktningen var ned.


"Ericssons nyheter väger tungt. Fram till slutet på rapportperioden så kommer telefonaktier att vara volatila", säger Maria-Chiara Zanotta, förvaltare vid BSI, till Bloomberg News.

Ericssons kvartalsrapport innehöll få ljusglimtar, med ett svagt resultat, sänkta prognoser, en nyemission på 30 miljarder kronor och nya uppsägningar, var mer än vad marknaderna kunde svälja.

Omkring klockan 18 hade
Bloomberg European 500 gått ned 0,7 procent.
På Londonbörsen låg Vodafone och MM02 bland förlorarna med nedgångar på 4,7 respektive 8,8 procent. Även Logica och ARM Holding backade rejält, med 5,6 respektive 4,8 procent.

Reklamföretaget Cordiant Communication, som räknar Nokia till sina kunder, tappade 2 pence till 78 efter att ha redovisat en förlust på 278 miljoner pund för 2001. Cordiant tror inte på stigande omsättning i år och kommer inte att ge någon utdelning.

TV-bolaget Granada, som ingår i ITV, föll 2,5 pence till 129,5. Enligt The Sunday Times of London är den engelska fotbollsligan nu beredd att acceptera 92,5 miljoner pund för att lösa konflikten med det finansiellt ansträngda ITV Digital. Ligan har tidigare hotat att stämma ITV på 500 miljoner pund.

Sammanlagt hade FTSE 100 backat med 0,4 procent.
Bland de tyska storbolagen föll Siemens mest, eller med 5,9 procent, efter Ericssons rapport. Siemens planerar att reducera personalen med 5.000 inom enheten för information- och kommunikationsnät, enligt tidningen Focus.

Infineon tappade 1,3 procent. SAP föll 2,6 procent efter det att Morgan Stanley sänkt
SAP:s vinstprognoser och riktkurs. Nedgången på DAX summerade till 1,5 procent.

Parisbörsen påverkades inte i någon större utsträckning av söndagens franska val, där den högerextrema Jean-Marie le Pen stod för den stora skrällen.

"Marknaden är mer intresserad av Ericssons rapport än av le Pens valresultat", Roland Lescure, chefstrateg vid CDC Ixis Asset Management, till Bloomberg News.

CAC 40 Index backade sammantaget 1,0 procent. Bland förlorarna fanns Alcatel, som tappade 4,3 procent medan ST Microelectronics sjönk 3,1 procent.

IT-konsulten Cap Gemini var den stora förloraren bland storbolagen med en nedgång på 5,3 procent efter det att ABN Amro sänkt rekommendationen till sälj.

"Vi fruktar att tillväxten under andra halvåret kommer att bli väldigt låg efter försiktiga kommentarer om en eventuell uppgång från Accenture IBM Global Services", noterar ABN Amro i en analys.

I Norden backade KFX med 0,4 procent i Köpenhamn medan OBX sjönk 0,7 procent i Oslo. I Helsingfors blev fallet 2,6 procent enligt HEX Generalindex. (Direkt)


Innehåll från FinsharkAnnons

Uppstickaren som hajar open banking

Open banking har öppnat för helt nya möjligheter att ta betalt utan kostsamma mellanhänder. Intresset för direktbetalningar växer lavinartat, och med en smart, säker och prisvärd lösning kan Finshark konkurrera med de stora drakarna.  

Tilltron till tekniken ökar. Fler och fler branscher får upp ögonen för möjligheterna. Banker och storbolag vill ha en del av marknaden. Många faktorer samverkar till att utvecklingen inom open banking går oerhört fort just nu, och mitt i hypen finns det snabbväxande svenska fintechbolaget Finshark.

– Samhället är fortfarande bara i startgroparna och open banking kommer att fortsätta växa, både för att det pushas från lagstiftarens håll och för att tekniken är mycket mognare och stabilare jämfört med för bara ett år sedan, säger Adnan Sporo, vd och grundare av Finshark.

Finshark utvecklar dataprodukter och betalningslösningar och de representerar en ny generation inom lösningar för direktbetalning från konto till konto. Jämfört med den första generationens open banking-företag så är Finsharks innovativa lösningar snabbare, billigare och säkrare. De underlättar både för den som ska betala och för den som ska ha betalt. 

– Vi erbjuder helt enkelt en bättre teknisk lösning än våra konkurrenter, säger Adnan Sporo.

Tar bort alla mellanhänder

Att ta betalt kan vara en dyr affär. I en traditionell betalningsprocess, oavsett om den sker via kort, swish eller en buy now pay later-lösning, så är det många som ska ha betalt. Det är något som försvinner med open banking. 

– Finsharks drivkraft är att ta bort mellanhänder, föråldrad teknik och föråldrade ramar. Vi tar bort alla extra lager av kostnader och komplexitet genom att flytta pengar direkt mellan konsumentens och handlarens konton, säger Adnan Sporo.

Till skillnad från många andra open banking-lösningar så nöjer sig dock inte Finshark med att bara flytta pengar från a till b. I deras system analyseras också transaktionen i realtid för att upptäcka eventuella riskbeteenden.

– Hittills har våra konkurrenter enbart fokuserat på att flytta pengar utan att bry sig om var de kommer från, om det finns risk för penningtvätt, terroristfinansiering eller något sådant. Att vi analyserar kontot i realtid är betydligt säkrare och helt i linje med Finansinspektionens AML-krav, säger Adnan Sporo.

Framtiden ser ljus ut för Finshark. Som ett av de mest innovativa företagen inom open banking har företaget högt ställda mål, men Adnan Sporo tvivlar inte på att de kommer att nå dem:

– Inom två-tre år är vårt mål att vara den ledande europeiska aktören inom open banking!

Om Finshark:

Finshark grundades 2019 och har snabbt utvecklats till en av de mest innovativa spelarna inom open banking. Alla som är intresserade av nästa generations betalnings- och datalösningar kan kontakta dem via sales@finshark.io.

finshark.io 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Finshark och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?