Europabörser surade efter Ericssons rapport

Ledande europeiska börser hade inte mycket att sätta emot efter den radda negativa besked Ericsson levererade på måndagsmorgonen. Riktningen var ned.


"Ericssons nyheter väger tungt. Fram till slutet på rapportperioden så kommer telefonaktier att vara volatila", säger Maria-Chiara Zanotta, förvaltare vid BSI, till Bloomberg News.

Ericssons kvartalsrapport innehöll få ljusglimtar, med ett svagt resultat, sänkta prognoser, en nyemission på 30 miljarder kronor och nya uppsägningar, var mer än vad marknaderna kunde svälja.

Omkring klockan 18 hade
Bloomberg European 500 gått ned 0,7 procent.
På Londonbörsen låg Vodafone och MM02 bland förlorarna med nedgångar på 4,7 respektive 8,8 procent. Även Logica och ARM Holding backade rejält, med 5,6 respektive 4,8 procent.

Reklamföretaget Cordiant Communication, som räknar Nokia till sina kunder, tappade 2 pence till 78 efter att ha redovisat en förlust på 278 miljoner pund för 2001. Cordiant tror inte på stigande omsättning i år och kommer inte att ge någon utdelning.

TV-bolaget Granada, som ingår i ITV, föll 2,5 pence till 129,5. Enligt The Sunday Times of London är den engelska fotbollsligan nu beredd att acceptera 92,5 miljoner pund för att lösa konflikten med det finansiellt ansträngda ITV Digital. Ligan har tidigare hotat att stämma ITV på 500 miljoner pund.

Sammanlagt hade FTSE 100 backat med 0,4 procent.
Bland de tyska storbolagen föll Siemens mest, eller med 5,9 procent, efter Ericssons rapport. Siemens planerar att reducera personalen med 5.000 inom enheten för information- och kommunikationsnät, enligt tidningen Focus.

Infineon tappade 1,3 procent. SAP föll 2,6 procent efter det att Morgan Stanley sänkt
SAP:s vinstprognoser och riktkurs. Nedgången på DAX summerade till 1,5 procent.

Parisbörsen påverkades inte i någon större utsträckning av söndagens franska val, där den högerextrema Jean-Marie le Pen stod för den stora skrällen.

"Marknaden är mer intresserad av Ericssons rapport än av le Pens valresultat", Roland Lescure, chefstrateg vid CDC Ixis Asset Management, till Bloomberg News.

CAC 40 Index backade sammantaget 1,0 procent. Bland förlorarna fanns Alcatel, som tappade 4,3 procent medan ST Microelectronics sjönk 3,1 procent.

IT-konsulten Cap Gemini var den stora förloraren bland storbolagen med en nedgång på 5,3 procent efter det att ABN Amro sänkt rekommendationen till sälj.

"Vi fruktar att tillväxten under andra halvåret kommer att bli väldigt låg efter försiktiga kommentarer om en eventuell uppgång från Accenture IBM Global Services", noterar ABN Amro i en analys.

I Norden backade KFX med 0,4 procent i Köpenhamn medan OBX sjönk 0,7 procent i Oslo. I Helsingfors blev fallet 2,6 procent enligt HEX Generalindex. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?