1515
Annons

Ollilas beska medicin sänkte börsen

Torsdagen bjöd på en diger skara rapporterande bolag som alla hamnade i skugga av de prognossänkningar som Nokia chockade marknaden med. Telekomjätten sköt sig själv och telekomsektorn generellt i sank och Saxindex backade 1,8 procent. Handeln var livlig och totalt omsattes aktier värda 18,9 miljarder kronor.Nokia kom alltså med rejält besk medicin i den emotsedda delårsrapporten. Själva resultatet på 12,0 miljarder kronor för det första kvartalet var över förväntan men bolaget gjorde en saftig nedjusterning av prognosen för såväl system- som mobilsidan under det andra halvåret.

Nokia räknar med en sammanlagd tillväxt på mellan 4 och 9 procent jämfört med den tidigare prognosen på 15 procent. Aktien rasade efter beskedet och kostade vid stängning 189,50, ned 11 procent. Handeln var livlig och Nokia var onsdagens mest omsatta aktie. Investmentbanken JP Morgan justerade under torsdagen ned prognosen för Nokia till "sämre än index" med riktkursen 147 kronor.

"Det här var det sämsta som
kunde hända. Precis när vi började ana ett lyft för teknikaktierna kommer Nokia med det här. Nedjusteringen i tillväxt är riktigt kraftig och det finns verkligen skäl att oroa sig. Att sedan bolagets resultat i sig är över förväntan hade de flesta på känn. Alla darrar nu inför vad Ericsson ska komma med på måndag. Om man ska se något positivt i det här så är det att Nokia bekräftar att det värsta är över. När det blir bättre och hur stark förbättringen blir är dock fortsatt oklart", suckade en mäklarchef.
Föga förvånande ansattes även Ericsson och kostade vid stängning 38,40, ned 7 procent.

Det betydligt mindre telekombolaget Viking Telecom hade det än värre efter att ha presenterat en kvartalsförlust på 8,1 Mkr. Ett inlett besparingsprogram som ska sänka kostnderna per år med 15-20 Mkr räkte inte för att lugna marknaden som sänkte aktien 16 procent till 12,80.

Bland övriga rapporterande bolag slog SKF förväntningarna med en vinst före skatt på 761 Mkr och meddelade att bolaget ser en förestående ljusning på den amerikanska marknaden. Aktien steg 2 procent till 251,50.

"Det är många år av kostnadsbesparingar som nu börjar ge resultat. SKF är oerhört välskött och kan de göra pengar på den här svaga marknaden kommer de att göra ännu mer när konjunkturen tar fart", sa mäklarchefen.

De asbestrelaterade skadestånd som hotar ABB fortsätter att ge investerarna skrämselhicka. ABB backade 4,1 procent till 93 kronor efter att amerikanska Honeywell tvingats betala ett asbestskadestånd på 11 miljoner dollar medan Honeywell tidigare uppgett att deras åtaganden uppgår till 1,1 miljoner dollar.

Cashguard hörde till de rapporterande mindre bolagen. Uppenbarligen har bolagets samarbete med Ica inte resulterat i en så pass snabb försäljningsökning som bolaget hade hoppats då både resultat och försäljning var under förväntan. Aktien backade 3,6 procent till 16 kronor.

"Klart undermåligt. Det verkar ta rejält mycket längre tid att rulla ut produkten än vad bolaget tidigare hoppats på och angett. Kursreaktionen var helt motiverad", sa en mäklarchef.

Programvaruföretaget IBS rapporterade under onsdagen efter börsens stängning ett resultat i linje med förväntningarna. Under en analytikerträff uttryckte bolagets VD förhoppningar om en starkt tillväxt under de närmaste åren. IBS steg 6,5 procent till 16,30.

"Aktien stiger framför allt på de positiva uttalandena och till en mindre del på själva resultatet. Man bör dock vara lite försiktig. IBS har en lång historik av ordentliga prognosmissar bakom sig så det kommer krävas mer än bara ord för att de ska få tillbaka förtroendet", sa en mäklarchef.


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?