Nokia kom alltså med rejält besk medicin i den emotsedda delårsrapporten. Själva resultatet på 12,0 miljarder kronor för det första kvartalet var över förväntan men bolaget gjorde en saftig nedjusterning av prognosen för såväl system- som mobilsidan under det andra halvåret.
Nokia räknar med en sammanlagd tillväxt på mellan 4 och 9 procent jämfört med den tidigare prognosen på 15 procent. Aktien rasade efter beskedet och kostade vid stängning 189,50, ned 11 procent. Handeln var livlig och Nokia var onsdagens mest omsatta aktie. Investmentbanken JP Morgan justerade under torsdagen ned prognosen för Nokia till "sämre än index" med riktkursen 147 kronor.
"Det här var det sämsta som kunde hända. Precis när vi började ana ett lyft för teknikaktierna kommer Nokia med det här. Nedjusteringen i tillväxt är riktigt kraftig och det finns verkligen skäl att oroa sig. Att sedan bolagets resultat i sig är över förväntan hade de flesta på känn. Alla darrar nu inför vad Ericsson ska komma med på måndag. Om man ska se något positivt i det här så är det att Nokia bekräftar att det värsta är över. När det blir bättre och hur stark förbättringen blir är dock fortsatt oklart", suckade en mäklarchef.
Föga förvånande ansattes även Ericsson och kostade vid stängning 38,40, ned 7 procent.
Det betydligt mindre telekombolaget Viking Telecom hade det än värre efter att ha presenterat en kvartalsförlust på 8,1 Mkr. Ett inlett besparingsprogram som ska sänka kostnderna per år med 15-20 Mkr räkte inte för att lugna marknaden som sänkte aktien 16 procent till 12,80.
Bland övriga rapporterande bolag slog SKF förväntningarna med en vinst före skatt på 761 Mkr och meddelade att bolaget ser en förestående ljusning på den amerikanska marknaden. Aktien steg 2 procent till 251,50.
"Det är många år av kostnadsbesparingar som nu börjar ge resultat. SKF är oerhört välskött och kan de göra pengar på den här svaga marknaden kommer de att göra ännu mer när konjunkturen tar fart", sa mäklarchefen.
De asbestrelaterade skadestånd som hotar ABB fortsätter att ge investerarna skrämselhicka. ABB backade 4,1 procent till 93 kronor efter att amerikanska Honeywell tvingats betala ett asbestskadestånd på 11 miljoner dollar medan Honeywell tidigare uppgett att deras åtaganden uppgår till 1,1 miljoner dollar.
Cashguard hörde till de rapporterande mindre bolagen. Uppenbarligen har bolagets samarbete med Ica inte resulterat i en så pass snabb försäljningsökning som bolaget hade hoppats då både resultat och försäljning var under förväntan. Aktien backade 3,6 procent till 16 kronor.
"Klart undermåligt. Det verkar ta rejält mycket längre tid att rulla ut produkten än vad bolaget tidigare hoppats på och angett. Kursreaktionen var helt motiverad", sa en mäklarchef.
Programvaruföretaget IBS rapporterade under onsdagen efter börsens stängning ett resultat i linje med förväntningarna. Under en analytikerträff uttryckte bolagets VD förhoppningar om en starkt tillväxt under de närmaste åren. IBS steg 6,5 procent till 16,30.
"Aktien stiger framför allt på de positiva uttalandena och till en mindre del på själva resultatet. Man bör dock vara lite försiktig. IBS har en lång historik av ordentliga prognosmissar bakom sig så det kommer krävas mer än bara ord för att de ska få tillbaka förtroendet", sa en mäklarchef.
Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.
Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.
2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019.
Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi
Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.
Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.
Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft. En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.
Modellen som gillar både stad och landsbygd
Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare.

Allt om Range Rovers elkraft här
Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.
Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.
Vanliga frågor och svar om hybridbilar
Sofistikerat kraftfull
När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid.
Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning.
I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar.

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.
Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser.