1515
Annons

USA-statistik lyfte räntorna

Svenska obligationsräntor steg 6-8 punkter i en internationell uppåttrend. Tioårsräntan steg 8 punkter till 5,72 procent och räntegapet mot Tyskland steg till 53 punkter (52). Tisdagens statistikskörd var något blandad men siffror från USA gav i huvudsak stöd för förväntningarna om ekonomisk återhämtning. Räntorna pressades ytterligare uppåt av ett mer optimistiskt börsklimat."Men börsen stiger en dag och faller fem, så det är nog tidigt att dra slutsatser om det", säger en handlare, som tror att uppåttrenden förstärktes av att framför allt tyska och amerikanska räntor hade blivit väl nedpressade de senaste dagarna. Korta svenska obligationsräntor höll emot relativt väl i den internationella uppgången.

"Heikensten tog bort de värsta farhågorna om att de skulle höja med 50 punkter nästa vecka, nu ser det ut som det blir 25 punkter i april och 25 punkter i juni", säger en handlare.

Vice Riksbankschefen Lars Heikensten talade under rubriken "Det ekonomiska läget", och även om han tonade ner betydelsen av den senaste inflationsstatistiken ändrade han inte förväntningarna om att en ny räntehöjning är på väg.

"Talet var kanske något mer neutralt än väntat. Men det är neutralt utifrån marknadens förväntningar, så det ändrar inte bilden av att det kommer en ny räntehöjning nästa vecka. Hade han velat ändra de förväntningarna skulle han behöva vara mer duvaktig", säger en analytiker.

I USA ökade industriproduktionen 0,7 procent i mars samtidigt som kapacitetsutnyttjandet steg till 75,4 från 74,9 i februari. Det var bättre än marknadens snittprognoser och tyder på att den ekonomiska återhämtningen rullar på. Tony Crescenzi, räntestrateg på Miller Tabak & Co, noterar särskilt att produktionen av högteknologisk utrustning utvecklades starkt för tredje månaden i rad, plus 1,4 procent.

"Givet den den annualiserade ökningen med 20 procent de tre senaste månaderna så har produktionstrenden i utvald högteknologiutrustning tydligt vänt", skriver han i ett kundbrev.

Samtidigt var inflationen överraskande låg i mars, plus 0,3 mot väntade 0,5. Kärninflationen steg 0,1 procent mot väntade 0,2 procent.

Amerikanska räntor valde att följa återhämtningsspåret och steg på tisdagen efter flera dagars nedgång. Tioårsräntan gick upp 5 punkter till 5,21 procent, och uppgången blev större i kortare löptider.

Kronan kunde dock inte dra nytta av det positivare klimatet för teknikaktierna, utan försvagades kraftigt mot såväl dollarn som euron.

"Det är Londonhusen som har agerat i dag. Vi har snarare haft lite valutaförsäljningar från svenska exportörer", säger en svensk handlare, som inte har någon säker information om vad som har legat bakom försäljningen av kronor, men tror att mycket kan bero på att vissa aktörer har valt att avveckla så kallade konvergenstrades inför ett eventuellt svensk EMU-medlemskap.

"Man är inte längre lika bergsäker på att det, EMU-inträdet, ska komma. Då är det lika bra att ta vinst och kanske ta nya tag senare", säger han.

Euron stärktes 6 öre mot kronan till 9,17 medan dollarn stärktes 4 öre till 10,39. TCW-index steg till 135,34 (134,65).

Bank of Canada anslöt sig på tisdagen till den exklusiva klubb av centralbanker som redan har börjat höja sina styrräntor, 25 punkter till 2,25 procent.

"En robust återhämtning förefaller vara på väg i Kanada", kommenterade centralbanken samtidigt som de konstaterade att "en substantiell penningpolitisk stimulans kvarstår." (Direkt)


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?