USA-statistik lyfte räntorna

Svenska obligationsräntor steg 6-8 punkter i en internationell uppåttrend. Tioårsräntan steg 8 punkter till 5,72 procent och räntegapet mot Tyskland steg till 53 punkter (52). Tisdagens statistikskörd var något blandad men siffror från USA gav i huvudsak stöd för förväntningarna om ekonomisk återhämtning. Räntorna pressades ytterligare uppåt av ett mer optimistiskt börsklimat."Men börsen stiger en dag och faller fem, så det är nog tidigt att dra slutsatser om det", säger en handlare, som tror att uppåttrenden förstärktes av att framför allt tyska och amerikanska räntor hade blivit väl nedpressade de senaste dagarna. Korta svenska obligationsräntor höll emot relativt väl i den internationella uppgången.

"Heikensten tog bort de värsta farhågorna om att de skulle höja med 50 punkter nästa vecka, nu ser det ut som det blir 25 punkter i april och 25 punkter i juni", säger en handlare.

Vice Riksbankschefen Lars Heikensten talade under rubriken "Det ekonomiska läget", och även om han tonade ner betydelsen av den senaste inflationsstatistiken ändrade han inte förväntningarna om att en ny räntehöjning är på väg.

"Talet var kanske något mer neutralt än väntat. Men det är neutralt utifrån marknadens förväntningar, så det ändrar inte bilden av att det kommer en ny räntehöjning nästa vecka. Hade han velat ändra de förväntningarna skulle han behöva vara mer duvaktig", säger en analytiker.

I USA ökade industriproduktionen 0,7 procent i mars samtidigt som kapacitetsutnyttjandet steg till 75,4 från 74,9 i februari. Det var bättre än marknadens snittprognoser och tyder på att den ekonomiska återhämtningen rullar på. Tony Crescenzi, räntestrateg på Miller Tabak & Co, noterar särskilt att produktionen av högteknologisk utrustning utvecklades starkt för tredje månaden i rad, plus 1,4 procent.

"Givet den den annualiserade ökningen med 20 procent de tre senaste månaderna så har produktionstrenden i utvald högteknologiutrustning tydligt vänt", skriver han i ett kundbrev.

Samtidigt var inflationen överraskande låg i mars, plus 0,3 mot väntade 0,5. Kärninflationen steg 0,1 procent mot väntade 0,2 procent.

Amerikanska räntor valde att följa återhämtningsspåret och steg på tisdagen efter flera dagars nedgång. Tioårsräntan gick upp 5 punkter till 5,21 procent, och uppgången blev större i kortare löptider.

Kronan kunde dock inte dra nytta av det positivare klimatet för teknikaktierna, utan försvagades kraftigt mot såväl dollarn som euron.

"Det är Londonhusen som har agerat i dag. Vi har snarare haft lite valutaförsäljningar från svenska exportörer", säger en svensk handlare, som inte har någon säker information om vad som har legat bakom försäljningen av kronor, men tror att mycket kan bero på att vissa aktörer har valt att avveckla så kallade konvergenstrades inför ett eventuellt svensk EMU-medlemskap.

"Man är inte längre lika bergsäker på att det, EMU-inträdet, ska komma. Då är det lika bra att ta vinst och kanske ta nya tag senare", säger han.

Euron stärktes 6 öre mot kronan till 9,17 medan dollarn stärktes 4 öre till 10,39. TCW-index steg till 135,34 (134,65).

Bank of Canada anslöt sig på tisdagen till den exklusiva klubb av centralbanker som redan har börjat höja sina styrräntor, 25 punkter till 2,25 procent.

"En robust återhämtning förefaller vara på väg i Kanada", kommenterade centralbanken samtidigt som de konstaterade att "en substantiell penningpolitisk stimulans kvarstår." (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?