USA tror på överraskningar

Är det dags för önsketänkarnas vecka igen, månne? Både Dow Jones Index och Nasdaq Index backade 0,8 procent totalt förra veckan och DJI gick ned fjärde veckan i rad och Nasdaq ned femte veckan i följd. Trots det var det oväntat många positiva och optimistiska röster som hördes på Wall Street under helgen.


"Den här marknaden handlar som vanligt helt om att vara investerad i de rätta sektorerna och aktierna. Ni journalister fokuserar mest på de dramatiska aktierna, där företagen har problem. Det är olyckligt, tycker jag, för två tredjedelar av samtliga aktier här i USA befinner sig just nu i en optimistisk fas (bullish trend)", menar Bob Dickey, analytiker vid Dain Rauscher.

Han, liksom flera andra tunga analytiker, som jag talade med under söndagen, anser att marknaden är mycket nära att "bottna ur". Flera förklarade att onsdagens Greenspan-tal till kongressen mycket väl kan utlösa en "psykologisk bottennivå", om Fedchefen är tillräckligt optimistisk men samtidigt håller tillbaka alla indikationer om räntehöjning redan i maj.

Det var också överraskande många som andades optimism inför Motorolas rapport efter börsens stängning i morgon och Intels rapport:

"Vad jag hör i mina kanaler är att företagen nu förbereder sig för att börja köpa datorchips och andra teknologikomponenter snabbare än vad vi trott", berättar Tim Summers, analytiker i Chicago.

"Folk i allmänhet underskattar teknologibolagen. Jag tror det här året kommer att bli det kraftfullaste investeringsåret i teknologisektorns historia", anser Arnold Berman vid SoundView Technology.

Dags för fjärde Nasdaqrallyt kanske? Under förra året brakade Nasdaq Index upp i tre "misslyckade" teknologirallyn, varje gång upp mer än 20 procent, på samma vinstförväntningar som nu tycks finnas här på Wall Street igen. Frågan är om ekonomin den här gången hunnit vända uppåt så mycket att förväntningarna kan infrias. Det lär vi veta i slutet av den här veckan...


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?