1515
Annons

Bäddat för rallyförsök

Hysterin låg tung över Wall Street i går.
På ytan såg det stundtals ut som om paniken lurade runt hörnet.
Stora blockförsäljningar i Nokia, AT&T Wireless, IBM, GE och Microsoft tyngde ned det allmänna börshumöret rejält.

Flera av mina kontakter i finanskvarteren uppger att det var den stora "svenskfonden" Janus Funds som sålde av stora positioner i Nokia.

Och inte blev
det bättre av en flodvåg av rykten, rena påhitten om företagen och en rad obekräftade uppgifter som handlare och analytiker frenetiskt förmedlade till varandra...

Men kastar man en blick under ytan på Wall Street fanns inga av de klassiska tecknen till bottenformering på marknaden.

Ingen speciell ökning av blankningskontrakten, priset på guld steg bara 0,2 procent och Nasdaq Volatilitetsindex gick bara upp måttliga 3,8 procent.

Ryktena om att IBM är under utredning av finansmyndigheten SEC dementerades sent i natt. Det satte fart på den allmänna köplusten igen. IBM steg 4 procent på efterbörsen i natt.

Det drog med sig både Ericsson och Nokia uppåt på efterbörsen. Nokia steg under stor omsättning till 18,10 dollar betalt.

Det bäddar för ett allvarligt rallyförsök under den inledande handeln i dag.


Erdogan i telefon med Andersson – fortsätter att ställa krav

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att ställa krav för godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det beskedet gav han på lördagen i ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppmanade Erdogan Andersson att Sveriges ”politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra”, rapporterar AFP.

Turkiet hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense.

Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta ett svenskt medlemskap i Nato.

USA meddelar samtidigt att Sveriges och Finlands Natomedlemskap inte är ett problem som USA har ansvar att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån Reuters.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Men flera analytiker tror att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?