1515
Annons

Vakna upp, Streetan!

Äntligen tillbaka i det som jag trodde skulle vara hetluften på Wall Street. Men här är tyst och stilla som en trevlig söndagsskoledag på landet.


Ingen vågar riktigt chansa på att rallyförsöken håller i sig:
"Det är ingen här som vågar gå in och köpa klockan tio på morgonen när han kan se ut som en idiot vid tre-tiden i eftermiddag. Momentumet nu tycks bara vara nedåtriktat", säger Art Cashin, chefshandlare, på väg hem i natt.

Baksmällan från IBM-varningen i början av veckan verkar också hänga kvar i luften. Under min korta snabbvandring i natt hann jag träffa flera analytiker som med en mun förklarade att det går häftiga rykten om en kommande vinstvarning från Cisco-jätten också. Det kommer nog att sätta sina spår på Wall Street.

Annars var nog gårdagens stora händelse att Nortels vinstvarning (vilken i ordningen?) fick aktien att – stiga!

De jag hunnit prata med tror inte att beskedet om utökad bankkredit var den huvudsakliga orsaken till att aktien steg istället för att, som brukligt är, falla som en sten. Nej, de orsaker som anges härifrån är annorlunda och påverkar i allra högsta grad Nortels nordiska konkurrenter Ericsson och Nokia.

Flera sektoranalytiker säger nämligen att Nortel snart får mycket svårt att motstå inviterna från hugade spekulanter. Med sinande kassa och blödande verksamhet samtidigt som kunderna fortsätter dra ner på investeringarna blir bolaget ett allt lättare byte – något som kan sätta en snöboll i rullning för hela telekomindustrin.

”Historiskt sett har sektorer som har drabbats av så kraftiga nedgångar som telekomsektorn nu börjat konsoliderats genom sammanslagningar och uppköp. Nortel behöver nog bara sitta och vänta på att budet kommer, något som kan spridas till andra bolag i sektorn”, säger en telekomanalytiker.

Hetaste spekulanterna är fransoserna i Alcatel eller jänkarna i Lucent, bolag som själva bara var en egoistisk styrelsemedlem ifrån en sammanslagning förra året (Lucents styrelsemedlem Henry Schacht tyckte att det egna bolaget skulle ha mer kontroll). Kulturskillnader gör nog att Lucent ligger närmast till hands.

Det sägs ju att Ericsson var en hårsmån från att ta över Nokia innan den finska framgångssagan riktigt satte fart. Att dessa två skulle göra en Telia-Sonera är det ingen som tror, men ett Norteluppköp kan mycket väl sätta lite snurr på en sektor som nästan glömt vad ordet betyder.

PS. Tack för alla vänliga, fantasifulla, kreativa och oförskämda email och fax och brev (jodå, det funkar fortfarande) från kära Di.se-läsare och TV-tittare. Svar kommer under de närmaste dygnen, jag ska bara gå hem och sova ut en sväng efter min första semester på 20 år. Sån't tar hårt på krafterna...


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?