1515

Ta bort orosmolnet, Mr Bush

I trettio års tid har jag försökt att följa och rapportera om händelser i världen.


Jag har sett en del till synes hopplöst knepiga märkligheter som trots allt fått sin förklaring efter några år eller årtionden. Jag har också sett till synes enkla och lättförklarliga saker som plötsligt förvandlats till gåtfulla och djupt tragiska konflikter.

Men den dagliga "ordfighten" mellan USA och Irak börjar bli alltmer absurd och svårhanterlig enligt gängse förklaringsmodeller. Och en osäkerhet som antar sådana konturer riskerar på allvar att punktera allvarliga rallyförsök på USA-börsen och ta bort USA-ekonomins tappra försökt att komma i form.

Mr Bush, varför inte sitta ned och försöka få till det med Mr Putin och hans manskap innan du kör igång något som ser så glasklart ut innan start att det nästan skrämmer hanken av gamla, cyniska murvlar (journalister).

Högmod går före fall, ta inte hem segern i förtid, ja, jag kan dela med mig av fler klokskaper om så behövs...

Varför inte i stället låta Mr Putin övertala Mr Hussein att lämna makten och ge honom och hans familj en fristad någonstans. Som tack för hjälpen får Mr Putin ett bra oljeavtal för förslagsvis nästa treårsperiod från USA.

De amerikanska skattebetalarna slipper undan krigsnotan på 200 miljarder kronor. Och inga döda amerikanska soldater. Mr Bush och Mr Putin blir hjältar i hemländerna. Och Mr Bush får en varm klapp på axeln från farsan hemma i Texas, äntligen är hans "miss" från förra Irakkriget rättfärdigad. Och Mr Hussein kan äntligen ägna sig åt familjen utan att behöva skjuta ihjäl svärsöner som trilskas och går till historien som en ansvarsfylld politiker. Nästan i varje fall...

S&P-index bröt i går stödet vid 910 och kan nu vara på väg mot den kritiska stödnivån 900. Intel faller tillbaka på efterbörsen, trots en rad positiva signaler för framtiden.

I natt såg jag flera handlare på golvet plocka fram sina hjälmar och fingra lite nervöst på gasmaskarna från den 11 september...

Tänk om vi bara kunde bli av med de där orosmolnet, Mr Bush!


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?