1515

Nedåt för sjätte dagen i rad

Även fredagen bjöd på rejäla svängningar på Stockholmsbörsen. Saxindex slutade med en nedgång på 0,3 procent och till de tyngande faktorerna hörde bland annat dystra amerikanska sysselsättningssiffror.


Fredagens nedgång innebär
att Stockholmsbörsen nu backat under sex dagar i sträck. Såväl Ericsson som ABB gick dock mot strömmen och steg. Omsättningen var totalt 10,7 miljarder kronor.

Fredagens berg-och-dalbana inleddes med ett lyft på knappa procenten under morgonen. Men efter bara någon timme föll börsen tillbaka. Vid 14:30 riktades blickarna över Atlanten, den här gången var det viktiga amerikanska sysselsättningssiffror som presenterades och statistiken var betydligt sämre än vad som var förväntat. Arbetslösheten steg under november mer än vad som var prognostiserat och Stockholmsbörsen slog blixtsnabbt följe med USA-terminen söderut och backade närmare en procentenhet under bara någon minut. Raset blev dock kort och saxindex vände åter upp efter beskedet om den amerikanske finansministern Paul O'Neills avhopp.

"Stockholmsbörsen hade knappt styrfart fram till USA-statistiken, det kändes som om alla haft julfest under torsdagen. Arbetslöshetssiffrorna var usla men efter det vände det upp i samband med att den amerikanske finansministern Paul O'Neills avhopp vilket kan tyckas märkligt", kommenterade en mäklarchef och fortsatte:

"Det man spekulerade i samband med avhoppet är om den amerikanska dubbelbeskattningen på aktier kan komma att slopas framöver vilket givetvis skulle vara enormt positivt för USA-börserna."

Telekomjätten Ericsson steg i den inledande handeln. Aktien höll emot under den slagiga eftermiddagen och hade vid stängning klättrat 3,1 procent till 8,40 kronor.

Uppåt bar det även för Nokia, plus 2,7 procent till 169,50 kronor senast betalt.

Säkerhetsföretaget Securitas återhämtades efter det ras aktien under torsdagen råkade ut för i samband med att bolaget höll kapitalmarknadsdag, plus 3,4 procent till 123 kronor. Investmentbanken Morgan Stanley bidrog till de positiva tongångarna genom att upprepa rekommendationen "övervikt".

Teleoperatörerna hade det motigt. Sektorindex föll tillbaka 0,9 procent. Telia tappade 1,1 procent till 35,50 kronor senast betal. Tele2 backade 1,6 procent till 230 kronor. Europolitan föll tillbaka 3,8 procent till 46,10 kronor. Den mindre operatören Glocalnet, en av den senaste tidens stora börsvinnare, var oförändrad vid 1,85 kronor. Bolagets extrastämma godkände under fredagen förvärvet av Telenordia Privat.

Bland de cykliska storbolagen utvecklades Volvo starkt, plus 2,5 procent till 162,50 kronor. Industrikonglomeratet ABB stängde oförändrat vid 27,50 kronor efter att ha utvecklats svagt under ett par dagar.

Läkemedelssektorn utvecklades dåligt. Sektorindex föll tillbaka 1,6 procent vilket gjorde det till fredagens sämsta. Astra Zeneca noterades 1,4 procent lägre vid 329,50 kronor.

Pharmacia, vars aktieägare i nästa vecka ska rösta om godkännande av sammangåendet med Pfizer, noterades 0,9 procent lägre vid 375,50 kronor.

Medicinteknikbolaget Getinge meddelade att det största affärsområdet, Infection Control, går betydligt bättre än året innan. Aktien hade trots beskedet vid stängning tappat 2,3 procent till 169 kronor.

Dentalbolaget Nobel Biocare steg 1 procent till 517 kronor. VD Heliane Canepa meddelade att hon är mycket nöjd med försäljningsstarten av det det nya implantatsystemet vid namn C&B&I.

Dataspelsbolaget Daydream var en av fredagens stora vinnare med ett lyft på 18 procent till 1,17 kronor. Detta sedan bolaget TA Capital kommit in som huvudägare i bolaget.

Designbolegt Expanda, som backat kraftigt under torsdagen efter en vinstvarning, fortsatte nedåt. Minus 3,3 procent till 29 kronor.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?