1515

Amerikanska detaljhandelssiffror tyngde

Räntesänkningar från såväl den svenska som den europeiska centralbanken var rejäla vitamininjektioner för Stockholmsbörsen. Men när trista amerikanska detaljhandelssiffror presenterades var det slut på det roliga. Saxindex stängde 0,6 procent lägre. Omsättningen var totalt 13 miljarder kronor. Till förlorarna hörde Securitas som höll kapitalmarknadsdag.Torsdagen bjöd på ordentlig börsdramatik. Sax-index klättrade dryga procenten i den inledande handeln efter en oväntad räntesänking från den svenska riksbanken.

"Ingen bryr sig normalt om svenska räntesänkningar, men man uppfattade det som om chanserna att även den europeiska centralbanken skulle sänka räntan därför steg börsen", sa en mäklare.

Stockholmsbörsen fick sedan strax efter lunch, i likhet med övriga Europabörser, en ny vitamininjektion i form av den europeiska centralbankens räntesänkning. Men en trist öppning på USA börserna, efter att dystra amerikanska detaljhandelssiffror presenterats, tyckte saxindex under vattenytan under den sista handelstimmen.

Ericsson klarade sig undan nedgången och slutade 1,9 procent högre vid 8,15 kronor. Nokia backade däremot 3,2 procent till 165 kronor.

Telekomoperatörerna var i blickfånget. Detta sedan mobiloperatören Orange meddelat att man lagt planerna på ett 3G-nät på is. Orange var som bekant ett av de fyra bolag som erhöll en 3G-licens.

"Det förekom mycket spekulation om det nu blir Telia som tar Oranges licens", kommenterade en mäklare.

Telia hade vid stängning stigit 1,1 procent till 35,90 kronor. Tele2, som har en licens sedan tidigare, backade 2,2 procent till 226,50 kronor.

Till förlorarna hörde säkerhetsföretaget Securitas som höll kapitalmarknadsdag, aktien rasade 7 procent till 119 kronor. Assa Abloy föll 3 procent till 113,50.

Tobaksjätten Swedish Match gick mot strömmen och steg 2,3 procent till 65,50 kronor efter att ha fått rekommendationen höjd av Danske Securities från tidigare "sälj" till "behåll".

På rekommendationsfronten var även två skogsjättar aktuella med nya rekommendationer. Stora Enso höjdes till "samma vikt som marknaden" av investmentbanken Morgan Stanley men aktien backade 1,5 procent till 101 kronor. Samma bank sänker dock SCA till "undervikt". SCA hade vid stängning backat 0,3 procent till 306,50 kronor.

E-handelsföretaget Netonnet föll först tillbaka kraftigt men vände upp för att stänga oförändrat vid 51 kronor. Aktien steg under torsdagen efter att ha rapporterat att försäljningen i November ökat med 170 procent. Inga nyheter framkom under torsdagen.

Industrikonglomeratet Cardo blev stor vinnare efter att bolaget meddelat att man ska dela ut nästan en miljard kronor till aktieägarna, motsvarande 40 kronor per aktie. Bolaget fyllde på pengapåsen rejält tidigare i år då affärsområde Rail såldes ut. Betalningen, på runt 2 miljarder kronor, skulle användas till investeringar inom övriga affärsområde men uppenbarligen har bolaget ändrat sig. Cardo hade vid stängning avancerat 7,4 procent till 203 kronor.

Betydligt sämre gick det för designföretaget Expanda, noterat på O-listan. Bolaget kom med en vinstvarning, tidigare har man räknat med ett resultatet efter finansiella poster på 20-25 Mkr men förväntningarna har nu justerats ned till 10-15 Mkr. Aktien hade vid stängning backat 8 procent till 30 kronor.

Till förlorarna hörde även Labs2 Groups där rutschkanan fortsatte, minus 16 procent till 98 öre.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?