1515

Stiltje avslutade uselt år på Stockholmbörsen

Efter att ha stått på plus under stora delar av måndagen föll Stockholmsbörsen tillbaka och för att stänga oförändrat vilket innebär att Saxindex under året tappat 37,4 procent. Handeln var håglös och omsättningen uppgick totalt till 4,1 miljarder kronor. Telia Sonera steg kraftigt medan ABB och läkemedelsjättarna hörde till förlorarna.


"Så var då ett uselt börsår äntligen till ända. Måndagen var oerhört lugn, man får gå tillbaka åtskilliga år för att hitta en så låg omsättning den sista börsdagen på året. Få verkade dessutom göra skattemässiga affärer", sa en mäklarchef.

"Det känns som om de senaste veckornas säljtryck har ebbat ut även om det givetvis är svårt att bedöma givet den lugna handeln. 2003 börjar på en låg nivå och även om krigshotet mot både Irak och Nordkorea kan lägga sordin på stämningen tror jag det finns goda möjligheter att januari blir en riktigt bra börsmånad", fortsatte mäklarchefen.

Teleoperatören Tele2 fortsatte att befinna sig högt på omsättningslistan men föll tillbaka 1,3 procent efter att ha utvecklats starkt under ett par dagar.

"Tele2 har gått oerhört starkt de senaste dagarna. Aktien tyngdes delvis av vinsthemtagningar under måndagen men det känns fortfarande som om det finns stora köpare inne. Alla undrar vad som drivit uppgången, Visserligen klev Orange av 3G-tåget vilket kanske gynnar Tele2, men det är inte hela förklaringen", sa mäklarchefen.

Även för övriga stora operatörer var tonen överlag positiv. Telia Sonera stärktes 5,5 procent till 32,80 kronor.

Läkemedelsbolagen backade. Sektorn var måndagens svagaste efter att branschindex slutat på minus 0,8 procent.

Astra Zeneca tappade 1,5 procent till 306 kronor medan Pharmacia, som handlades för sista gången på Stockholmsbörsen under måndagen, var oförändrad vid 360,50 kronor.

Bland de cykliska bolagen föll ABB med 3,5 procent lägre vid 24,90 kronor.
"ABB har haft det tufft en tid, på två veckor har den tappat 20 procent och även om många cykliska bolag har backat så har ABB tappat än mer. Det är osäkerhet kring avtalen med kreditgivarna som oroar", sa en mäklare

Volvo backade 0,7 procent till 142 kronor. Storägaren Investor har under den senaste tiden minskat ned kraftigt på sitt innehav i Volvo, det senaste kvartalet har Investor sålt av 9,5 miljoner aktier.

Bland de cykliska bolag som har tyngts under den senaste tiden fortsatte Sandvik ned. Minus 0,5 procent till 194,50 kronor.

Flera forna börsfavoriter fick äran att avsluta året med veritabla rallyn.
Printcom, som tidigare hette Time Space Radio, lät meddela att verksamheten fortsätter och att bolaget inte sätts i likvidation vilket många hade befarat. Aktien, som noteras på NGM listan, kostade vid stängning 18 öre, motsvarande ett lyft på 80 procent eller 8 öre.

IT-företaget Aspiro rusade 20 procent till 18 öre. Bolaget meddelade att man räknar med att den förestående nyemissionen och det besparingsprogram som genomförs är två faktorer som kommer att bidra till att resultatet innan finansnetto blir positivt under slutet av 2003.

IT-konsulterna Mogul och Knowit lyfte 19 respektive 12 procent utan att några nyheter presenterats om bolagen.

Rally var det även i trafiksäkerhetsföretaget Sensys Traffic som lyfte 17 procent till 48 öre. Inga nyheter framkom. Omsättningen i aktien uppgick totalt till 155 000 kronor.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?