1515

Duisenberg bekräftade räntesänkning

Svenska räntor sjönk 2-4 punkter under tisdagen i en internationellt driven handel.
Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen noterades 4 punkter ned på 5,02 procent vid stängning, medan räntegapet mot Tyskland ökade till 55 punkter (53).


Börsen fick en extra skjuts nedåt efter att Nokia målat upp förhållandevis dystra marknadsutsikter och aktien sjönk. Fallet gav visst stöd åt ränteutvecklingen.

ECB-chefen Wim Duisenberg
bekräftade i sitt tal på förmiddagen marknadens förväntningar om att det blir en räntesänkning på torsdag från den europeiska centralbanken.

"Talet var ganska tydligt, det blir säkert en sänkning på torsdag. Och då tänker jag särskilt på en mening", säger en analytiker och pekar på Wim Duisenbergs kommentar om vad som hänt sedan senaste mötet.

"Sedan vårt förra möte har bevisen stärkts för att inflationstrycket lättar något och nedåtriskerna för den ekonomiska tillväxten har inte försvunnit", sa ECB-chefen.

Wim Duisenberg sa också
i sitt anförande inför Europaparlamentet att tillväxten var måttlig under tredje kvartalet och väntas vara i stort sett oförändrad under fjärde. Inflationen väntas falla under 2-procentsmålet under 2003 efter att ha legat över målet kring årsskiftet och i början av nästa år.

Frågan är med hur mycket ECB sänker. Enligt Bloomberg News snittprognos tror merparten av 30 analytiker på en räntesänkning om 50 punkter på torsdag. Enligt en analytiker kan man av Wim Duisenberg varken säga det ena eller det andra. Det finns hökar i rådet och det skulle i så fall tala för en kompromiss om 25 punkter, men utrymme för en 50-punkterssänkning finns där, enligt analytikern.

Europaräntorna sjönk på tisdagen, men påverkades marginellt av Wim Duisenbergs tal. Minst 25 punkters sänkning är nu inprisad och till viss utsträckning även 50 punkter.

Arbetslösheten i euroområdet steg till 8,4 procent i oktober från 8,3 procent månaden före, vilket var högre än förväntningarna.

Amerikanska räntor
sjönk bland annat efter att Merrill Lynch rekommenderat sina kunder att sälja aktier och köpa obligationer eftersom förutsägbarheten i företagens vinster minskat och oron för ett Irakkrig ökat.

Den amerikanska
aktiemarknaden öppnade också ganska kraftigt nedåt i tisdagens handel. Vidare tycks vapenskramlet ha ökat senaste dagarna och oron tilltar inför den 8 december, som är deadline för Saddam Hussein att lämna rapport över landets innehav av massförstörelsevapen.

Den amerikanska
detaljhandeln ökade 2,7 procent i jämförbara butiker sista veckan i november, då amerikanerna firade Thanksgiving. Enligt en analytiker var resultatet över förväntan.

Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen noterades till 4,19 procent, vilket var 8 punkter lägre än vi måndagens svenska stängning.

På valutamarknaden var yenen och dollarn i fokus, enligt analytiker. Dollarn handlades till 0,998 mot euron vid stängning. Handeln i framför allt euron är avvaktande inför ECB:s räntebesked på torsdag och enligt handlare säljs troligen euron initialt om räntan sänks för att sedan återigen gå över paritet.

Intresset för kronor var ganska svalt och kronan tappade 2 öre till 9,03 mot euron, medan den stärktes 6 öre till 9,05 mot dollarn som ett resultat av den försvagade dollarn.

Enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt bidrog Skops nya opinionsundersökning som visade att nej-sidan gått om ja-sidan. Dessutom preciserade också Kommunal sina nya lönekrav som gäller ett ettårigt avtal från 1 april nästa år.

Framför allt vill kommunal höja lönen för de 31.000 anställda som idag tjänar 12.000 till en lägsta lön på 14.000 kronor. Vidare kräver Kommunal att minst en fjärdedel av skillnaden till verstadsarbetarnas genomsnitt ska hämtas in under avtalsåret.

Mätt i TCW-index var stabil kronan på 130,54 (130,50). (Direkt)


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?