1515

Julstämning på räntemarknaden

Svenska räntor var näst intill oförändrade i fredagens handel som var tunn inför den stundande julhelgen.
"Det är jättetråkigt idag och det verkar inte som om uttalandena om att Irak har begått 'material breach' leder till ett krig på en gång", sade en analytiker.


Uppfattningen om att ett krig mot Irak inte verkar omedelbart förestående ledde till att guldpriset föll och aktiepriser steg, enligt handlare.

Räntan på den tioåriga statsobligationen 1046 var oförändrad jämfört med torsdagen på 4,79 procent och räntegapet mot Tyskland vidgades 1 punkt till 50.

Producentpriserna sjönk med 0,5 procent i november, vilket gav en årstakt på -0,8 procent.

"Priserna sjönk lite mer än vad vi väntat oss men samtidigt är utfallet i linje med den trend som konjunkturen borde leda till", sade en analytiker.

Tysk inflation steg med 0,1 procent i december jämfört med november och årstakten uppmättes till +1,1 procent, enligt preliminära siffror. Detta var snäppet lägre än Bloomberg News prognos på 0,2 procent respektive 1,2 procent. Europeiska räntor pekade uppåt vid den svenska stängningen från att ha fallit något på förmiddagen.

En av "De Fem Vise Männen" Jürgen Kromphardt sällade sig till den växande skaran av ekonomer som tycker att prognoser om en 1-procentig tillväxt i Tyskland nästa år är ambitiösa. Att fransk konsumtion föll med 1,7 procent i november från oktober, mot väntade -0,1 procent, bidrog till att bekräfta den dystra bilden av ekonomin i euroområdet.

Detta, tillsammans med inflationsutsikter, gav hopp till marknaden om ytterligare räntesänkningar, enligt analytiker. Bear Stearns och ABN Amro tror båda på en 50-punkters sänkning.

Amerikanska räntor steg i spåren av det kraftiga fallet under torsdagens handel samt Fed-chefen Alan Greenspans tal som tolkades som positivt med signaler om att centralbanken kommer göra allt för att förhindra deflation.

"Därmed ämnade Greenspan skjuta hål i de mest vanliga argumenten från dysterkvistarna: deflation och orimliga konsumentskulder", skrev Tony Crescenzi på Miller Tabak & Co i en kommentar.

Den tioåriga benchmarkobligationsräntan noterades till 3,98 procent vid den svenska stängningen 4 punkter lägre jämfört med samma tid på torsdagen.

I USA ökade BNP med 4,0 procent i årstakt i det tredje kvartalet, vilket var exakt i linje med preliminära siffror.

I ett förskrivet tal sade chefen för Federal Reserve i St Louis, William Poole, att det finns en risk att tillväxten nästa år kan bli mer måttlig än väntat.

På valutamarknaden var rörelserna måttliga. Euron steg något mot dollarn till 1:026 (1:024).

Handeln i kronan var också "minst sagt begränsad" enligt handlare. Kronan stärktes cirka 1 öre mot dollarn men försvagades marginellt mot euron. I TCW-indexet var kronans värde näst intill oförändrat på 131,04. (Direkt)


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?