1515

Inköpschefsindex sänkte USA-räntor

Amerikanska räntor, som hade ställts upp på förväntningar om ytterligare positiva ekonomiska signaler, föll då det nationella inköpschefsindexet kom in under förväntningar på måndagseftermiddagen.ISM:s inköpschefsindex uppgick till 49,2 i november från 48,5 i oktober. Utfallet var inte bara lägre än väntade 51,0 i Bloomberg News prognosenkät, utan var också under 50-nivån, vilket indikerar ekonomisk avmattning.

"Fast produktionsindex var starkt så var indexet över nya order, som steg över 60 i Chicago, en besvikelse genom att falla tillbaka under 50", skrev Ian Morris på HSBC Securities i en kommentar.

Amerikanska räntor hade tidigare stigit i Europahandeln, bland annat då starka detaljhandelssiffror över den tidiga julhandeln lockat investerare till börsen.

Vid den svenska stängningen noterades den amerikanska tioåriga benchmarkräntan på 4,27 procent, upp 3 punkter från fredagen. Jämfört med strax före ISM-statistiken släpptes hade räntan dock fallit 4 punkter.

De europeiska räntorna, som också hade stigit under dagen, följde med USA-räntorna nedåt efter statistiken.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan stängde på 5,06 procent, upp 2 punkter från fredagen. Räntegapet mellan den svenska och tyska tioåringen minskade till 53 punkter (54).

"Vad vi har sett i Sverige är helt klart en anpassning till Europa och USA", sa en analytiker.

Enligt handlare är fokus nu på Riksbankens och ECB:s räntebesked på torsdag innan USA drar till sig uppmärksamheten igen med sysselsättningsstatistiken på fredag. I en rundringning av Nyhetsbyrån Direkt spår 12 av 15 analytiker att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad.

I euroområdet var statstikskörden blandad.Inköpschefsindex i euroområdet steg mer än väntat i november men ligger fortfarande under 50-gränsen. Samtidigt föll detaljhandeln i euroområdet klart mer än väntat i september.

"Svaga detaljhandelssiffror återspeglar ett svagt konsumentsentiment, vilket är ytterligare ett argument för en rejäl ECB-räntesänkning den här veckan", skrev Ken Wattret på BNP Paribas i en kommentar.

Samtidigt gick ECB:s chefekonom Otmar Issing ut och sade att han fortfarande inte är nöjd med den nuvarande inflation och att det är mer risk för stagflation än deflation.

Signaler om vad ECB tänker göra på torsdag kan komma under de närmaste dagarna. Eurogruppen träffas på måndagen med efterföljande presskonferens, och på tisdagen ska ECB-chefen Wim Duisenberg tala inför Europaparlamentet.

På valutamarknaden gick dollarn starkt under hela Europahandeln med initialt stöd av ett obekräftat tidningsuttalande av Japans finansminister Masajuro Shiokawa om att yenen är för dyr jämfört mot dollarn givet de ekonomiska omständigheterna.

Dollarn backade dock något i samband med det svaga inköpschefsindexet och vid den svenska stängningen handlades dollarn till 124,70 mot yenen och 0,988 mot euron.

Den svenska kronan följde med i rörelserna och försvagades drygt 4 öre mot dollarn jämfört med fredagens svenska stängning. Mot euron stärktes kronan med cirka 1 öre till 9,01.

"Kronan kämpar kring 9-nivån mot euron men den ska ligga lite över. Det är rimligt med en liten rekyl efter fredagens förstärkning som skedde då man meddelade EMU-omröstningsdatumet", sa en analytiker.

Mätt i TCW-index var kronan näst intill oförändrad på 130,50. (Direkt)Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?