1515

Svajiga räntor i tunn handel

Svenska räntor fluktuerade i helgtunn handel på torsdagen. En relativt kraftig nedgång vid lunchtid raderades i stort sett ut när New York-börserna öppnat bättre än väntat. Tioårsräntan sjönk 1 punkt till 4,79 procent och räntegapet mot Tyskland kröp ihop till 49 punkter (53).


Marknaden hyste vissa
misstankar om att Riksbankens räntesänkning den 5 december beslutades med en mycket knapp övervikt, misstankar som hade understötts av beskedet i pressmeddelandet att "beslutet inte var självklart". Protokollet visade dock att endast Eva Srejber reserverade sig mot sänkningen, och det beskedet hjälpte till att pressa ned räntorna i främst kortare löptider.

Två av direktionsledamöterna behövde dock övertygas innan de gick med på en sänkning, och handlare påpekar att protokollet inte gav någon tydlig vägledning om kommande beslut. Men givet hänvisningarna till den grundläggande handlingsregeln, räntan ska sänkas om inflationen underskrider målet, syns en liten öppning mot ytterligare sänkningar eftersom Riksbankens tillväxtprognos ligger ganska högt i jämförelse med senare bedömare, till exempel Konjunkturinstitutet.

Ytterligare ett tyskt ekonomiskt institut sänkte tillväxtprognosen för 2003 till 1,1 procent. "Ambitiöst" svarade Bundesbanksledamoten Hans Helmut Kotz, och tillade att sannolikheten för att ekonomin utvecklas bättre än konsensusprognosen (drygt 1 procent) är minimal, "kanske 10 procent."

Antalet nya arbetslösa i USA överraskade på uppsidan för andra veckan i rad. 433.000 personer anmälde sig som arbetslösa förra veckan, mot väntade 400.000. Enligt analytiker gör säsongsjusteringar att siffrorna inte är tillförlitliga, men den positiva trenden från november verkar ha brutits. De ledande indikatorerna steg 0,7 procent i november, vilket var något bättre än väntat.

Fed-chefen Alan Greenspan talar om USA-ekonomin i New York natten till fredagen, och inför talet noterade amerikanska räntor små nettoförändringar. Tioårsräntan sjönk 2 punkter till 4,02 procent.

Kronan försvagades 3 öre mot dollarn till 8,89 och med 2 öre mot euron till 9,10. TCW-index steg till 131,03 (130,68).

Mycket fokus riktas fortsatt mot Irak-situationen, oron lättades något efter att USA:s försvarsminister, Donald Rumsfeld, sade att USA fortsatt kommer att ta tid på sig och diskutera utvecklingen med sina allierade. Enligt Washington Post kommer frågan om ett angrepp att avgöras först den sista veckan i januari. Men de närmaste dagarnas tolkningar av Irak-deklarationen kommer att ha betydande konsekvenser för hur marknaden "handlar krigsrisken" framöver, enligt Bear Stearns. (Direkt)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?