1515

Uppåt för Ericsson på sömnig börs

Stockholmsbörsen avslutade veckan med att stänga oförändrat sedan ett inledande fall återhämtats under den sena eftermiddagen. Bidragande till återhämtningen var stark USA-statistik. Handeln var mycket tunn, totalt omsattes bara 8,3 miljarder kronor. Ericsson visade styrka och steg 3 procent. Till förlorarna hörde bland annat läkemedelsbolagen som tyngdes av redovisningsoro kring en amerikansk konkurrent.


Fredagen inleddes med ett fall på dryga procenten men under eftermiddagen vände Stockholmbörsen upp något och lyckades i slutminuterna ta sig upp till nollstrecket. Detta efter att USA-statistik i form av Michiganindex, som mäter konsumenternas framtidstro, presenterats över förväntan. USA-börserna lyckades dock snabbt skaka av sig den positiva statistiken och öppnade med fallande kurser. Till faktorerna som tyngde fanns stigande oljepris och dollarförsvagning.

"Vi har haft oerhört låg omsättning under ett antal dagar och fredagen var inget undantag. Det var uteslutande internhandel. Inga institutioner vill möblera om i portföljerna inför årsskiftet och risken är stor att vi får en mycket passiv börs fram till dess. Privatpersonernas intresse har dessutom avtagit drastiskt de senaste veckorna", kommenterade en uttråkad mäklarchef.

Ericsson avslutade veckan med att klättra 3,4 procent till 7,70 kronor. Telekomjättens uppgång var ett starkt bidragande orsak till att IT-index, där Ericsson ingår, blev fredagens starkaste sektorindex efter ett lyft på 1,7 procent.

"Om något bolag är värt att lyfta fram så är det Ericsson där köpintresset var hyfsat. När aktien faller till de här nivåerna dyker det upp köpare. Är det någon aktie som kan vända utvecklingen för börsen i stort är det just Ericsson", sa mäklarchefen.

Nokia föll däremot tillbaka med 1,3 procent till 152,50 kronor,

Läkemedelsbolagen utvecklades blandat. Sektorn ansattes under torsdagens USA-handel efter en artikel i Wall Street Journal i vilken Bristol Myers Squibb anklagades för redovisningsfiffel.

Astra Zeneca var oförändrad vid 328,50 kronor. Pharmacia tappade 2,4 procent till 373,50 kronor.

"Läkemedelsektorn föll under fredagen mer än börsen som helhet och bolagens stämpel som trygg hamn när börsen faller har naggats rejält i kanten under den senaste tiden. Redovisningsoron kan hålla i sig några dagar men framkommer det inget avgörande är sånt här snabbt glömt", kommenterade en läkemedelsanalytiker.

Medicinteknikföretaget Elekta fick riktkursen höjd av JP Nordiska efter bolagets senaste rapport. Ny riktkurs 106 kronor jämfört med tidigare 99 kronor. Aktien tappade 2,7 procent till 92 kronor.

Bioteknikföretaget Perbio Science stängde oförändrad vid 101,50 kronor men stod under stora delar av fredagen på plus. Aktien fick positiva skriverier i fredagens DI.

Till skillnad från läkemedel blev banksektorn däremot en trygg tillflyktsort i nedgången och utvecklades betydligt bättre än börsen som helhet. Föreningssparbanken steg 2,4 procent till 108,50 kronor. Nordea noterades 0,5 procent högre vid 41,10 kronor medan Svenska Handelsbanken var oförändrad vid 122 kronor.

Datakonsulten WM-data meddelade att bolaget tecknat ett avtal med Skanska om IT-konsulttjänster. Avtalet löper över två år och något ordervärde angavs ej men Skanska uppgav att det rör sig om ett "mindre belopp". Aktien hade vid stängning tappat 2,9 procent till 10,20 kronor. Konkurrenten Tieto Enator backade 2 procent till 122 kronor.

På måndag rapporterar H&M försäljningssiffror för november månad. Analytikernas genomsnittliga förväntan är en försäljningsökning med 17 procent jämfört med motsvarande månad 2001. H&M var under fredagen ned 0,5 procent till 184 kronor senast betalt.

På rekommendationsfronten noterades Volvo 1,3 procent lägre vid 158,50 kronor. Bolaget har fått rekommendationen sänkt av investmentbanken Deutsche bank från tidigare "behåll" till "sälj".Innehåll från HSBAnnons

Valet av bostad påverkar klimatet mer än du tror

Du vill miljön väl och både sopsorterar och köper mindre kläder, men har du egentligen koll på materialen ditt hus är byggt av? 

– Byggfasens klimatpåverkan är lika stor som 50 år av drift och underhåll, det är därför det är så grundläggande för oss att utveckla hur vi bygger, säger HSB:s miljöchef Magnus Ulaner.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

Byggbranschen har, precis som många andra delar av samhället, tagit fram en färdplan för hur man ska bli helt fossilfri till år 2045. Och det behövs, för byggnader står för en stor del av samhällets klimatpåverkan. Framförallt är det materialen i huset som är nyckeln.

– I livscykelanalyser som har gjorts på senare år har man sett att klimatpåverkan från byggnationen - inklusive produktion av material, transport och byggnation - av en byggnad är ungefär lika stor som den samlade påverkan från driften under femtio år, säger Magnus Ulaner.

Framförallt är det betongen som bidrar till det här resultatet. En av beståndsdelarna i den är cement som i sin tur tillverkas av bränd kalksten, en kemisk process där det släpps ut stora mängder koldioxid. 

– Det här är en av de grundläggande frågorna som byggbranschen måste adressera.

”Behöver gå på djupet”

Samma sak gäller allt det stål som byggs in i husen, eftersom stora mängder kol går åt i tillverkningen. Frågan är då vad byggbolagen tänker göra åt det här?

– Det finns en stor samsyn i branschen att vi behöver gå på djupet i de här frågorna, och både cement-, betong- och stålindustrierna arbetar i dag aktivt med det, konstaterar Magnus Ulaner.

Han får medhåll av Cathis Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Samverkan är otroligt viktig för vi vet att redan med befintlig teknik kan vi i stort sett halvera vår klimatpåverkan till 2030, men det kräver att vi agerar i hela kedjan, från planering till genomförande, säger hon.

– Vi behöver engagerade och duktiga beställare som kan driva efterfrågan, och vi behöver duktiga leverantörer som kan utveckla de produkter som behövs.

Samtidigt krävs både standarder och gemensamma verktyg som kan underlätta den här övergången.

– Den riktiga utmaningen blir att digitalisera processerna så att beställare och entreprenörer kan jobba tätare tillsammans redan från början, säger Cathis Elmsäter-Svärd.

Flerbostadshus ska klimatdeklareras

För HSB:s del beskriver Magnus Ulaner att man befinner sig i en lärandeprocess där man dels testar att bygga i trästommar, men också att använda och utvärdera klimatförbättrad betong. 

– Tanken är att vi i all vår nyproduktion framöver ska ta in minst ett anbud även på klimatförbättrad stomme. Vi kommer även på sikt behöva använda mer återanvända material och produkter så att vi kan minska användningen av råvaror och bli mer cirkulära.

För från första januari 2022 ska nämligen alla flerbostadshus som får bygglov klimatdeklareras. 

– Det kommer sannolikt på sikt att innebära att man som konsument kan jämföra det hus man funderar på att bo i med ett normvärde, så att man ser om det bostadsköp man planerar att göra faktiskt är ett bra klimatval eller inte.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?