1515

Astra vinnare i London

Flertalet av de europeiska börserna sjönk under fredagens handel.
Hård och mjukvarubolagen utvecklades svagt, ned 4,1 procent, sedan Infineon sagt att det är för tidigt att börja prata om en förbättring i efterfrågan.


Bättre gick det
för olja- och gasbolagen. På fredagen klubbade FN resolutionen mot Irak.

Klockan 18.00 noterades DJ Euro Stoxx 50 1,4 procent lägre.

I Frankfurt gick DAX ned 2,3 procent med Infineon ned 9,2 procent. Nettoförlusten under det fjärde kvartalet uppgick till 506 miljoner euro (-523), mot väntade minus 158 miljoner. Försäljningen steg samtidigt med 28 procent. Bolaget spår därutöver en fortsatt prispress under de kommande månaderna och uppger att det inte ser någon ökad efterfrågan inom halvledare.

Commerzbank noterades i sin tur 5,2 procent lägre. Enligt tidningsuppgifter ska banken säga upp en fjärdedel av jobben inom enheten investment banking.

En sänkt rekommendation från Goldman Sachs fick Lufthansa att tappa 6,5 procent.

Philips ska stänga en fabrik för halvledartillverkning i Mexiko vid slutet av 2003. Aktien gick ned 4,7 procent inom Amsterdam Exchanges index.

FTSE 100 i London tappade 1,1 procent, där Cable & Wireless backade 5,2 procent. Enligt uppgifter ska Verizon Communications sälja runt 128 miljoner aktier i bolaget, motsvarande cirka 5 procent.

I motsatt riktning gick Astra Zeneca efter ett antal höjda rekommendationer. Aktien placerade sig högst bland vinnarna i London genom att stiga 5,4 procent.

BP klättrade samtidigt 1,6 procent.

CAC 40 i Paris noterades 1,7 procent lägre med ST Microelectronics ned 5,4 procent i spåren av Infineons rapport.

Bättre utvecklades Vivendi Universal som steg 6,2 procent. Bolaget planerar att sälja andelen i Vivendi Environnement.

Efter börsens stängning meddelades att France Telecom har gått med på att ta över 7 miljarder euro av Mobilcoms skulder. France Telecom gick ned 4,1 procent.

I Norden var OBX i Oslo ned 1,6 procent medan KFX på Köpenhamnsbörsen noterades 0,6 procent högre. HEX i Helsingfors gick ned 1,4 procent, där Sonera steg. (Direkt)Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar 

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här. 

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han. 

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

 

 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?