1515

Räntebesked dikterade humöret

Den kraftiga räntesänkningen i USA mottogs med öppna armar av Stockholmsbörsen. Men när den Europeiska centralbanken däremot avstod från att sänka räntan föll börsen kraftigt och hade vid stängning backat 1,9 procent. Securitas blev storförlorare och rasade 12 procent trots ett resultat i linje med förväntningarna. Omsättningen var totalt 12,5 miljarder kronor.


"Allt handlade om
räntebeskeden under torsdagen. Den stora amerikanska räntesänkningen tolkades positivt av Stockholmsbörsen som steg på förmiddagen till skillnad från de flesta övriga Europabörserna. Men det blev rejält surt då beskedet kom att det inte blir någon europeisk räntesänkning", sa en mäklarchef och fortsatte:

"Det var dock bäddat för vinsthemtagningar efter de senaste dagarnas körningar. Normalt brukar inte europeiska räntebesked tilldra sig något större intresse men detta blev en ursäkt för att sälja."

Ericsson tyngdes av vinsthemtagningarna och tappade 6 procent till 7,60. Nokia backade 2,9 procent till 153 kronor.

Telekomunderleverantören Allgon noterades däremot 11 procent högre vid 17,50. Bolaget har stärkt kassan genom att sälja av affärsområde Mobile Communications till Centurion Wireless Technologies för 185 Mkr. Genom affären gör man en reavinst på 115 Mkr.

Astra Zeneca kom med en mängd nyheter. Kolesterolsänkaren Crestor har godkänts i Holland som första land och bolaget väntar sig ett europeiskt godkännande för 16 länder inom 90 dagar. Dessutom har preparatet Arimdex godkänts i Storbritannien för behandling av tidig bröstcancer och även här väntas ett totalt Europagodkännande.

Aktien hade vid stängning avancerat 2,5 procent till 335 kronor.

Pharmacia vände däremot ned och backade 1 procent till 411 kronor.

Verkstadsföretag Sandvik tappade 0,5 procent till 199 kronor. Bolaget har fått nedjusterade prognoser av en mängd investmentbanker. Bland dessa Dresdner Kleinwort Wasserstein som sänker rekommendation från "behåll" till "minska". Goldman Sachs graderar ned vinstprognosen för perioden 2002-2005 men rekommendationen "sämre än marknaden" upprepas. JP Morgan har sänkt vinstprognosen men upprepar rekommendationen "neutral".

Rapporterande bevakningsföretaget Securitas blev torsdagens stora förlorare, minus 15 procent till 13 kronor i hög omsättning. Bolaget gjorde ett niomånadersresultat före skatt på 1 783 Mkr vilket var precis i linje med förväntan. Dessutom upprepades prognosen om en ökning av helårsresultatet med 40 procent jämfört med året innan. Pressen kom från lönsamheten på den viktiga USA-marknaden som visserligen förbättrats men inte tillräckligt, enligt missnöjda analytiker.

Dessutom har bolaget inte lyckats behålla så många uppdrag som man hoppats inom bevakning av amerikanska flygplatser. Detta då bevakningen av dessa förstatligats i samband med terrorattackerna.

Rapporterade gjorde även låsföretaget Assa Abloy. Resultat för det tredje kvartalet blev 532 Mkr före skatt jämfört med förväntade 492 Mkr. Aktien steg efter beskedet men följde under eftermiddagen med övriga börsen ned och fick vid stängning nöja sig med ett lyft på 1 procent till 113 kronor.

I toppen på vinnarlistan fanns spelföretaget Boss Media efter ett lyft på 22 procent till 4,34 kronor. Bolaget räknar med ökande licensförsäljning och royaltyintäkter under det fjärde kvartalet.

Datakonsulterna utvecklades negativt. Tieto Enator föll 8 procent utan att nyheter framkommit. WM-data tappade 7 procent inför fredagens rapport.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?