1515

Kronan stärktes efter EMU-besked

Den svenska kronan stärktes efter att partiledarna enhälligt kommit överens om att en EMU-folkomröstning ska hållas den 14 september nästa år.Kronan stärktes med 3 öre momentant till 9,04 mot euron och med lika mycket till 9,10 mot dollarn.

Partiledarna ska träffas igen den 17 december då beslut om fördelning av kampanjpengar och utformning av valsedlar ska tas.

"Kronan fick lite skjuts, men det behöver inte vara beständigt. Osäkerheten kvarstår ändå om hur det kommer att gå i folkomröstningen", säger en analytiker.

Svenska obligationsräntor sjönk 2-4 punkter under förmiddagen, men enligt analytiker var det inte Sverigespecifikt utan en del i en internationell trend och fallande börser.

Förmiddagen erbjöd dock en rad ganska svaga nyheter.

Konsumenternas förväntningar steg visserligen till 2,4 i november från 2,2 månaden före. Analytikerna hade spått en liten nedgång till 2,1. Företagens förväntningar dämpades dock till minus 17 i november jämfört med minus 15 månaden före.

Dessa båda indikerar enligt analytiker att tillväxten kommer att bli dämpad.

"Det var två dåliga signaler. KI-barometern var svagare än vi trott och konsumenternas förtroende visade en svag uppgång, men ligger fortfarande på en låg nivå", säger en analytiker.

Riksbanken var enig om att sänka räntan vid förra mötet, visar protokollet som släpptes på förmiddagen. Beredningsgruppen var enig om att räntan borde sänkas, eftersom inflationsutsikterna på ett till två års sikt låg under målet, även om det inte skett några dramatiska förskjutningar av den bedömning som presenterats i inflationsrapporten.

"Protokollet var ungefär som väntat. Möjligen sticker beredningsgruppen ut och säger att nästa steg nog är en sänkning", säger en analytiker.

Kristina Persson vill sänka igen och det är mycket möjligt att hon röstar för en sänkning redan vid nästa möte, tolkar analytiker hennes tal vid lunchtid.

"Men hon talar för sig själv, som jag ser det", säger en analytiker och tror att det inte blir någon ny sänkning redan i december.

Från euroområdet rapporterades att konfidensindikatorn föll till 98,6 i november, den lägsta nivån i år. Snabbindex för inflationen föll något till 2,2 procent, men ligger därmed fortfarande något över ECB:s mål. Indikatorn för företagsklimatet steg dock något till minus 0,36 i november.

Thanksgivingfirandet i USA gjorde att aktiviteten varit dämpad och nyhetsflödet från andra sidan Atlanten tunt.

Dollarn var stabil under förmiddagen mot euron. (Direkt)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?