1515

Räntorna fortsätter uppåt

Svenska räntor steg 1-4 punkter på torsdagen, vilket främst var en anpassning till högre utlandsräntor. USA-räntorna steg på onsdagen efter positiv makrostatistik och uppgångar på Wall Street och Europaräntornas följde med.


Svenska räntor ställdes
upp i den inledande handeln och fortsatte sedan svagt upp.

Såväl den svenska som den europeiska handeln präglades av att USA-marknaden höll helgstängt för att fira Thanksgiving.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1046 stängde 2 punkter högre på 5,07 procent och räntegapet mot Tyskland vidgades till 54 punkter (53).

Europaräntorna vände svagt nedåt under eftermiddagen, efter att tidigare ha pekat svagt uppåt.

Statistik under förmiddagen visade att euroområdets penningmängd, mätt som M3, ökade med 7,0 procent i oktober. Det var en nedgång från septembers 7,3 procent och också något lägre än väntat.

Commerzbank skrev i en kommentar att de håller fast vid sin ståndpunkt att ECB bara kommer att lägga liten vikt vid M3 när de fattar sitt räntebeslut och eftersom ett antal ECB-ledamöter den senaste tiden sagt att uppåtriskerna för prisstabiliteten är försumbara tror Commerzbank fortfarande att ECB sänker styrräntan nästa torsdag.

Chefekonomer på den europeiska bankföreningen sällade sig på torsdagen till dem som anser att ECB bör sänka styrräntan vid nästa möte.

Brittiska räntor steg, framförallt de med kortare löptider, då marknaden försökte smälta onsdagens besked från finansminister Gordon Brown om att upplåningen nästan ska fördubblas samt att det blir BOE:s andreman Mervyn King som efterträder Eddie George som centralbankschef nästa sommar.

På valutamarknaden lyckades pundet återhämta en del av förlusterna från onsdagen då handlarna tog fasta på beskedet om blivande BOE-chef. Mervyn King ses som euroskeptiker och räntehök.

Euron passade på att hämta in lite mot dollarn då de amerikanska aktörerna hade ledigt. Euron fick visst stöd av att det franska näringslivsklimatet förbättrats något, samtidigt som dollarn uppgavs ha tyngts av uppgiften att en bilbomb dödat minst elva personer vid ett hotell i Mombasa, Kenya. Samtidigt som bilbomben exploderade missade två missiler ett israeliskt flygplan i vad som också tros vara ett terrordåd.

Euron stärktes till 0:995 mot dollarn. Mot yenen var dollarn samtidigt något starkare.

Kronan försvagades nästan 3 öre till 9,08 mot euron och var stabil kring 9,13 mot dollarn. Mätt i TCW-index minskade kronans värde något till 131,29 (131,08).

Demoskop publicerade en EMU-undersökning som visade att det väger jämnt, 43 procent för och 43 procent mot. Bland socialdemokraterna är det också jämnt skägg, 42-42. En övervägande majoritet av samtliga partiers väljare vill att folkomröstningen ska hållas under nuvarande mandatperiod.

Analytiker pekade på att Demoskops mätning visar på samma trend som de tre andra mätningarna, nämligen att nejsidan ökar och jasidan minskar. I morgon, fredag, inleder statsminister Göran Persson partiledaröverläggningarna om folkomröstningen om EMU. (Direkt)


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?