Annons

Räntorna fortsätter uppåt

Svenska räntor steg 1-4 punkter på torsdagen, vilket främst var en anpassning till högre utlandsräntor. USA-räntorna steg på onsdagen efter positiv makrostatistik och uppgångar på Wall Street och Europaräntornas följde med.


Svenska räntor ställdes
upp i den inledande handeln och fortsatte sedan svagt upp.

Såväl den svenska som den europeiska handeln präglades av att USA-marknaden höll helgstängt för att fira Thanksgiving.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1046 stängde 2 punkter högre på 5,07 procent och räntegapet mot Tyskland vidgades till 54 punkter (53).

Europaräntorna vände svagt nedåt under eftermiddagen, efter att tidigare ha pekat svagt uppåt.

Statistik under förmiddagen visade att euroområdets penningmängd, mätt som M3, ökade med 7,0 procent i oktober. Det var en nedgång från septembers 7,3 procent och också något lägre än väntat.

Commerzbank skrev i en kommentar att de håller fast vid sin ståndpunkt att ECB bara kommer att lägga liten vikt vid M3 när de fattar sitt räntebeslut och eftersom ett antal ECB-ledamöter den senaste tiden sagt att uppåtriskerna för prisstabiliteten är försumbara tror Commerzbank fortfarande att ECB sänker styrräntan nästa torsdag.

Chefekonomer på den europeiska bankföreningen sällade sig på torsdagen till dem som anser att ECB bör sänka styrräntan vid nästa möte.

Brittiska räntor steg, framförallt de med kortare löptider, då marknaden försökte smälta onsdagens besked från finansminister Gordon Brown om att upplåningen nästan ska fördubblas samt att det blir BOE:s andreman Mervyn King som efterträder Eddie George som centralbankschef nästa sommar.

På valutamarknaden lyckades pundet återhämta en del av förlusterna från onsdagen då handlarna tog fasta på beskedet om blivande BOE-chef. Mervyn King ses som euroskeptiker och räntehök.

Euron passade på att hämta in lite mot dollarn då de amerikanska aktörerna hade ledigt. Euron fick visst stöd av att det franska näringslivsklimatet förbättrats något, samtidigt som dollarn uppgavs ha tyngts av uppgiften att en bilbomb dödat minst elva personer vid ett hotell i Mombasa, Kenya. Samtidigt som bilbomben exploderade missade två missiler ett israeliskt flygplan i vad som också tros vara ett terrordåd.

Euron stärktes till 0:995 mot dollarn. Mot yenen var dollarn samtidigt något starkare.

Kronan försvagades nästan 3 öre till 9,08 mot euron och var stabil kring 9,13 mot dollarn. Mätt i TCW-index minskade kronans värde något till 131,29 (131,08).

Demoskop publicerade en EMU-undersökning som visade att det väger jämnt, 43 procent för och 43 procent mot. Bland socialdemokraterna är det också jämnt skägg, 42-42. En övervägande majoritet av samtliga partiers väljare vill att folkomröstningen ska hållas under nuvarande mandatperiod.

Analytiker pekade på att Demoskops mätning visar på samma trend som de tre andra mätningarna, nämligen att nejsidan ökar och jasidan minskar. I morgon, fredag, inleder statsminister Göran Persson partiledaröverläggningarna om folkomröstningen om EMU. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?