1515

Hausse på börsen

Till följd av glädjande amerikansk makrostatistik blev det börsrally för samtliga europeiska börser. Saxindex lyfte 3,6 procent. Bäst gick det för telekom- och it-sektorn med rejäla uppgångar både för Telia och Ericsson. Totalt omsattes aktier för 12,4 miljarder kronor.


"Att börsen skulle stiga så här kraftigt var inte precis vad vi väntade oss i morse", säger en överraskad chefsmäklare som trodde på en fortsatt rekyl under onsdagen.

"Det är statistik från USA som gör att marknaden drar iväg och nu jobbar sig börsen upp inför den amerikanska ledigheten under torsdag och fredag. Möjligen går börsen lite väl mycket upp", fortsätter han.

Onsdagen var en glädjande dag med hänseende till den makrostatistik som kom från USA. Både privatkonsumtionen under oktober månad och antalet nyanmälda arbetslösa under vecka 47 var något bättre än väntat. Vidare låg Chicagos inköpschefsindex som presenterades under eftermiddagen klart över förväntan och gav ytterligare näring till börsrallyt som rådde både i Europa och i USA.

"Jag tror uppgången kommer att fortsätta även efter årsskiftet", säger chefsmäklaren.

På hemmaplan gick det näst bäst för it-sektorn. Ericsson återhämtade sig något efter tisdagens 9 procentiga ras och stängde 6,2 procent upp på 9,3 kronor. Men Redeye sänker rekommendationen för Ericsson från neutral till sälj. Analysfirman anser de successiva vinstförbättringarna och den minskade finansrisken vara prissatt i aktien. Den schweiziska investmentbanken CSFB ser positivt på den finska rivalen Nokia. Riktkursen höjdes samtidigt som rekommendationen köp kvarstod. Nokia steg 3,8 procent till 176,50 kronor igår.

Telekomoperatörerna var gårdagens bästa sektor med en 6-procentig uppgång för branschindex. Telia lyfte 5 procent till 34,60 kronor. Konkurrenterna Tele2 och Europolitan steg 6,4 respektive 8,7 procent till 242,50 och 49,80 kronor. Vad som bidrag till den glada stämningen var nyheter från Frankrike. Enligt tidningen le Figaro ska den franska staten investera 81 miljarder kronor i det problemdrabbade France Telecom med syftet att minska på bolagets skuldbörda.

Även finans- och fastighetssektorn visade på optimism. OM steg 5,2 procent till 61 kronor samtidigt som den tyska investmentbanken Deutsche Bank sänkte sin rekommendation för aktien från köp till behåll. Bankkoncernen SEB gick upp 4,4 procent till 83,50 kronor samtidigt som konkurrenten Nordea lyfte 5,5 procent till 46 kronor. Nordea Securities kommer att lägga ned sina kontor både i London och New York för att endast koncentrera sig på den nordiska verksamheten.

Men hälsovårdssektorn stod emot i börsrallyt. Branschindex steg endast 1,5 procent. Astra Zeneca gick upp 1,4 procent till 351 kronor, och kunde på onsdagsförmiddagen meddela att det uppnått positiva resultat i en Crestorstudie. Fler patienter når enligt studien behandlingsmålen vid behandling av Astra Zenecas kolesterolsänkande statin Crestor. Branschkollegan Pharmacia steg 2,5 procent till 294,50 kronor.

Ett av onsdagens tre rapporterande bolag var textilkoncernen Borås Wäfveri. Resultatet före skatt för årets första nio månader landade på minus 14,6 Mkr jämfört med plus 6,2 Mkr samma period förra året. Det kraftigt försämrade resultatet förklarades delvis av en strukturkostnad på 13,5 Mkr och prognosen om ett försämrat operativt resultat före skatt jämfört med 2001 upprepades. Aktien gick upp något till 34,80 kronor.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?