Annons

Teknikbolagen lyfte Stockholmsbörsen

Efter en skakig inledning bar det under eftermiddagen uppåt på Stockholsmbörsen som vid stängning klättrat 0,8 procent. I täten gick teknikbolagen som steg efter en stark Nasdaq-öppning. Pharmacia föll tillbaka efter farhågor för att EU-kommissionen ska ha invändningar mot sammanslagningen med Pfizer. Omsättningen var totalt 10,1 miljarder kronor.


Onsdagen inleddes fallande men under eftermiddagen vände det efter en positiv öppning på USA-börserna där framför allt teknikbolagen utvecklades starkt.

"Även onsdagen blev en mellandag även om det blev lite bättre fart under eftermiddagen. Vi har hamnat i något av ett vakuum efter de senaste veckornas lyft. Det var ganska tunt på nyhetsfronten och rapportfloden är dessutom över", kommenterade en mäklare.

Ericsson pendlade runt oförändrat för att stänga 1,7 procent högre vid 9,15 kronor. Investmentbanken J.P. Morgan har sänkt rekommendationen från "neutral" till "sämre än marknaden". 5 kronor anser man att en aktie är värd.

Säkerhetsföretaget Securitas steg 2,4 procent efter att den amerikanska senaten klubbat igenom ett lagförslag. I korthet innebär förslaget att ansvaret begränsas för de bolag som höll i säkerhetskontroller på de flygplatser som terroristerna använde vid terrorattackerna 11 september. Securitas är som bekant ett av dessa bolag. Handeln var intensiv, efter Ericsson var Securitas onsdagens mest omsatta aktie.

Bland läkemedelsjättarna föll ljuset på Pharmacia. EU-kommissionen meddelade att man stoppat granskningen av Pfizers köp av Pharmacia och begärt mer information från de båda företagen. Beskedet skapade viss turbulens och Pharmacia hade som mest tappat 4 procent för att sedan återhämtas och stänga 1,6 procent lägre vid 397 kronor.

"Det är absolut inget ovanligt att man begär in mer information. Dessutom är det inte specificerat vad det är för information som man vill ha in. Pharmacia och Pfizer har portföljer som överlappar varandra väldigt lite och jag tror att risken att affären inte går igenom är närmast obefintlig. En klar överreaktion av börsen och aktien vände mycket riktigt upp när man tittat närmare på beskedet", sa en läkemedelsanalytiker.

På rekommendationsfronten fick bioteknikföretaget Pyrosequencing en köprekommendation av Veckans Affärer som poängterar att bolaget värderas till halva kassan. Tidningen tror att bolaget visar vinst om två år och tycker att en aktie är värd minst 20 kronor. Uppenbarligen bet argumenten på investerarkollektivet som vid stängning handlat upp aktien 17 procent till 10,20.

Bioteknikföretaget Biora plockade däremot hem en säljrekommendation av Affärsvärlden. Aktien tappade 3,1 procent till 12,60 kronor.

Bland övriga bioteknikföretag vände Artimplant upp efter tisdagen magplask. Aktien föll då 16 procent efter att bolaget föreslaget en nyemission på 45 Mkr och dessutom meddelat att man inte tror sig få till något nytt licensavtal innan årsskiftet. Under onsdagen steg Artimplant 3 procent. Som mest var uppgången 15 procent men aktien föll tillbaka i sluthandeln. Inga nyheter framkom om bolaget.

Spelföretaget Cherry rusade 25 procent till 4 kronor efter att ha sålt ett internetbaserat kasinospel till Expect, ett spelföretag med bas på Malta. Handeln var dock lugn, totalt omsattes Cherry-aktier för knappt 50 000 kronor.

Det konkurrerande spelföretaget Boss Media steg 3 procent till 5,15 kronor. Aktien är en av den senaste tiden stora kursvinnare, under den senaste fem veckorna är lyftet närmare 100 procent.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?