1515

Teknikbolagen lyfte Stockholmsbörsen

Efter en skakig inledning bar det under eftermiddagen uppåt på Stockholsmbörsen som vid stängning klättrat 0,8 procent. I täten gick teknikbolagen som steg efter en stark Nasdaq-öppning. Pharmacia föll tillbaka efter farhågor för att EU-kommissionen ska ha invändningar mot sammanslagningen med Pfizer. Omsättningen var totalt 10,1 miljarder kronor.


Onsdagen inleddes fallande men under eftermiddagen vände det efter en positiv öppning på USA-börserna där framför allt teknikbolagen utvecklades starkt.

"Även onsdagen blev en mellandag även om det blev lite bättre fart under eftermiddagen. Vi har hamnat i något av ett vakuum efter de senaste veckornas lyft. Det var ganska tunt på nyhetsfronten och rapportfloden är dessutom över", kommenterade en mäklare.

Ericsson pendlade runt oförändrat för att stänga 1,7 procent högre vid 9,15 kronor. Investmentbanken J.P. Morgan har sänkt rekommendationen från "neutral" till "sämre än marknaden". 5 kronor anser man att en aktie är värd.

Säkerhetsföretaget Securitas steg 2,4 procent efter att den amerikanska senaten klubbat igenom ett lagförslag. I korthet innebär förslaget att ansvaret begränsas för de bolag som höll i säkerhetskontroller på de flygplatser som terroristerna använde vid terrorattackerna 11 september. Securitas är som bekant ett av dessa bolag. Handeln var intensiv, efter Ericsson var Securitas onsdagens mest omsatta aktie.

Bland läkemedelsjättarna föll ljuset på Pharmacia. EU-kommissionen meddelade att man stoppat granskningen av Pfizers köp av Pharmacia och begärt mer information från de båda företagen. Beskedet skapade viss turbulens och Pharmacia hade som mest tappat 4 procent för att sedan återhämtas och stänga 1,6 procent lägre vid 397 kronor.

"Det är absolut inget ovanligt att man begär in mer information. Dessutom är det inte specificerat vad det är för information som man vill ha in. Pharmacia och Pfizer har portföljer som överlappar varandra väldigt lite och jag tror att risken att affären inte går igenom är närmast obefintlig. En klar överreaktion av börsen och aktien vände mycket riktigt upp när man tittat närmare på beskedet", sa en läkemedelsanalytiker.

På rekommendationsfronten fick bioteknikföretaget Pyrosequencing en köprekommendation av Veckans Affärer som poängterar att bolaget värderas till halva kassan. Tidningen tror att bolaget visar vinst om två år och tycker att en aktie är värd minst 20 kronor. Uppenbarligen bet argumenten på investerarkollektivet som vid stängning handlat upp aktien 17 procent till 10,20.

Bioteknikföretaget Biora plockade däremot hem en säljrekommendation av Affärsvärlden. Aktien tappade 3,1 procent till 12,60 kronor.

Bland övriga bioteknikföretag vände Artimplant upp efter tisdagen magplask. Aktien föll då 16 procent efter att bolaget föreslaget en nyemission på 45 Mkr och dessutom meddelat att man inte tror sig få till något nytt licensavtal innan årsskiftet. Under onsdagen steg Artimplant 3 procent. Som mest var uppgången 15 procent men aktien föll tillbaka i sluthandeln. Inga nyheter framkom om bolaget.

Spelföretaget Cherry rusade 25 procent till 4 kronor efter att ha sålt ett internetbaserat kasinospel till Expect, ett spelföretag med bas på Malta. Handeln var dock lugn, totalt omsattes Cherry-aktier för knappt 50 000 kronor.

Det konkurrerande spelföretaget Boss Media steg 3 procent till 5,15 kronor. Aktien är en av den senaste tiden stora kursvinnare, under den senaste fem veckorna är lyftet närmare 100 procent.
Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?