1515

Telekom förlorare på Europas börser

De ledande Europabörserna backade på tisdagen. I fokus stod tillverkare av telekomutrustning och livsmedelsjätten Ahold.


DJ Euro Stoxx 50 sjönk med 1,0 procent och Bloomberg European 500 med 0,7 procent. Nedgången var bred med de flesta branschindex på minus.

Världens största distributör av livsmedel, Ahold, tappade 0,4 procent efter att ha hämtat sig något under eftermiddagen. Ahold spår att vinsten kommer att falla med mellan 6 och 8 procent i år, att jämföra med prognosen i juli om en ökning på minst 5 procent.

Wal-Marts besked på måndagen att försäljningen i november hamnar i nedre delen av prognosintervallet bidrog också till att tynga Ahold.

Deutsche Bank nedgraderade både Ericsson och Alcatel från behåll till sälj vilket satte aktierna under press. Ericsson gick ned 3,7 procent och Alcatel sjönk 6,8 procent i Paris.

France Telecom sjönk 3,1 procent på nyheten att Liberty Media drar sig ur köpet av operatörens holländska kabel-tv-enhet Casema.

Totalt visade CAC 40 index i Paris en nedgång på 1,0 procent. Brittiska FTSE 100 gick ned 0,5 procent.

I London presenterade såväl skivbolaget EMI som bildelstillverkaren Tomkins prognoser över en minskande försäljning och aktierna sjönk 6,1 procent respektive 2,8 procent.

Den brittiska mobiloperatören Mmo2 var ett undantag i telekomsektorn. Aktien steg 3,4 procent efter att bolaget överraskat med en starkare rapport än väntat.

Ett stigande oljepris, för fjärde dagen i rad, fick BP att stiga med 1,2 procent.

I Frankfurt noterade DAX en nedgång med 1,7 procent. Branschorganisationen VCI har sänkt utsikterna för produktionen i kemibranchen 2002 till en viss uppgång, från att tidigare ha förutspått en uppgång med 2 procent. Kemibolagen Basf och Bayer tappade på beskedet, med 2,9 respektive 1,7 procent.

Lastbilstillverkaren Man sjönk 2,5 procent, efter sin rapport. Resultatet var lägre än analytikerna väntat och bolaget sänkte sin helårsprognos. För 2003 väntas dock en resultatförbättring.

I Norden gick Köpenhamns KFX ned 0,5 procent och OBX i Oslo var ned 1,2 procent. Större nedgångar noterades i telekomtunga Helsingfors och Stockholm, där HEX Generalindex backade 2,4 procent och OMX sjönk 2,1 procent. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?