1515

Rivstart på börsveckan

Måndagens handel på Stockholmsbörsen var stundtals en närmast nostalgisk tillställning som förde tankarna till månaderna kring sekelskiftet. Saxindex stängde 1,8 procent högre och flera it- och telekombolag fortsatte att toppa vinnarlistan. Till förlorarna hörde cykliska bolag som pressas av dollarförsvagningen. Omsättningen var totalt 9,5 miljarder kronor.


Fredagens starka
avslutande handel i USA gav stöd åt Stockholmsbörsen som steg redan vid öppnandet på måndagsmorgonen. Efter lunch var uppgången drygt två procent men i den sena handeln skedde en viss avmattning då USA börserna öppnat med små rörelser.

"Uppgången är inne
på sjätte veckan och den är obruten. Några små vinsthemtagningar har vi sett men det är helt i sin ordning. Förutsättningarna för en fortsatt uppgång är mycket goda. Räntan är låg, oljepriset faller och oron för ett Irakkrig har mattats. Jag tror att det ska till riktigt stora negativa händelser för att dämpa det här", sa en mäklarchef.

Ericsson betade sig vidare mot tiokronorsstrecket för att stänga 5,1 procent högre vid 9,35 kronor. Aktien har lyft 216 procent sedan bottennoteringen på 2,96 kronor för knappt två månader sedan.
"Ericsson, ABB och Skandia har återerövrat positionen som börsfavoriter som de hade i många år. En stor del av intresset fokuseras på dessa bolag som även vid dagens kurser i mångas ögon fått alldeles för mycket stryk", fortsatte mäklarchefen.

ABB rusade 10 procent
till 22,50 kronor medan försäkringsjätten Skandia ångade på 6 procent till 24,60 kronor.

Bland storbolagen stärktes klädjätten H&M med 3,7 procent till 197 kronor. Investmentbanken Goldman Sachs har höjt vinstprognosen för bolaget och upprepar rekommendationen "bättre än marknaden".

Bredbandsoperatören Utfors var ett rejält glädjeämne med ett lyft som, åtminstone procentuellt sett, förde tankarna till svunna tider. Aktien lyfte 61 procent sedan operatören Glocalnet genom ordförande Urban Lindskog i måndagens DI meddelat intresse att köpa bolaget för att lägga vantarna på Utfors privatkunder. Glocalnet klättrade 15 procent till 1,64 kronor.

"Institutionerna är fortfarande helt ointresserade av de här bolagen, det är i stort sett bara privatpersoner som handlar", sa en mäklare.

För de större operatörerna var utvecklingen betydligt mer återhållsam. Folkaktien Telia fick nöja sig med ett lyft på 1,2 procent till 34 kronor medan Tele2 avancerade 1,4 procent till 224 kronor.

På läkemedelsfronten klättrade Astra Zeneca 1,5 procent till 361,50. Bolagets amerikanska konkurrent Bristol-Myers Squibb (BMS) steg efter ett amerikanskt godkännande för ett preparat mot schizofreni. Astra Zeneca var snabba att trumma ut bedömningen att det egna schizofrenipreparatet Seroquel inte är hotat och att BMS substans eventuellt tar marknadsandelar från andra konkurrenter men inte från Astra Zeneca.

"Den typen av uttalanden ska man generellt ta med en nypa salt. Det är närmast en ryggmärgsreaktion för läkemedelsbolag att vara snabba att meddela att de egna preparaten inte är hotade när konkurrenternas substanser godkänns", sa en läkemedelsanalytiker.

Allt var emellertid inte solskenshistorier. Flera cykliska bolag pressas av den fallande dollarn. Bland dessa Volvo som backade 0,7 procent till 147,50 kronor. Bland skogsbolagen, vars resultat drabbas hårt av dollarförsvagningar, steg SCA 0,70 procent till 287 kronor medan Stora Enso avancerade 2,2 procent till 95 kronor.


Innehåll från CastellumAnnons

Framtidens hållbara logistikfastigheter finns hos Castellum

Växande volymer och krav på snabba leveranser ställer krav på nya lagerytor och terminaler i centrala lägen. Den snabba tillväxten inom segmentet ställer krav på fastighetsbolagen att kunna erbjuda ytor som stöttar deras tillväxtresa. Ett exempel är kunden Jollyroom som Castellum hjälpt att växa från mindre lokaler till att idag ha moderna lager på 55 000 kvm.

– Vi ser ingen avmattning i efterfrågan av logistikfastigheter. Snarare en allt större andel nätkonsumtion som tillsammans med att vi har en väldigt låg vakansgrad i befintlig logistikportfölj får oss att satsa på att utveckla framtidens hållbara logistikfastigheter, säger Hans Sahlin, Chef logistik Castellum.

Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta en av Nordens största aktörer i logistikbranschen. Ytterligare 800 000 kvadratmeter planeras och byggs på strategiska orter för att möta det ökande behovet i och med växande e-handeln och förflyttningen från butik till logistikbyggnader.

Gateway Säve 

Gateway Säve består av tre miljoner kvadratmeter där Castellum startar utvecklingen av upp till 900 000 kvm moderna logistik- och verksamhetslokaler under 2023. Utvecklingen har tre fokusområden – flexibel logistik, framtidens flyg och fossilfria fordon. Gateway Säve blir en plats där företag kan växa och eftersom Castellum äger området kan de välja att inte exploatera varje kvadratmeter. 

– Vi planerar ytor för rekreation för att skapa en trivsam plats där företagens anställda vill vara. Vi vill att Gateway Säve banar väg för en gemenskap där man på sikt kan dela elkraft och andra resurser mellan fastigheter och hyresgäster. Samordning och delning är viktigt för oss för att bidra till framtidens hållbara logistik och mobilitet, säger Hans Sahlin.

Nordiskt logistiknav i Halvorsäng

Tillsammans med Göteborgs Hamn har Castellum tecknat en avsiktsförklaring om att bilda ett partnerbolag för utvecklingen av ett nytt område för logistikfastigheter, kallat Halvorsäng. Projektet har byggstart redan i början på år 2022. Göteborg är utsett till Sveriges bästa logistikläge sedan 20 år i rad och Halvorsäng är beläget två minuter från containerhamnen, vid de stora tillfartslederna och nära Volvos produktionsanläggningar. Dessutom är logistikområdet placerat på berg som möjliggör stabila och höga fastigheter om ungefär 150 000 kvm logistik med havsutsikt.

Nyproducerad och modern logistik i Brunna

I Brunna, norr om Stockholm, utvecklar Castellum ett logistikområde på totalt 180 000 kvm. Med direkt anslutning till E18 och närhet till både Bromma och Arlanda flygplats är Brunnas nybyggda lokaler optimerade för modern logistik, handel, industri och lager.

– Vi har nu precis uppfört den tredje byggnaden och kan bygga ytterligare fyra hus kommande år. För företag som vill ha närhet och effektiva distributionsvägar till Stockholm är Brunna är ett optimalt läge, säger Hans Sahlin.  

Framtidens hållbara logistikfastigheter

Castellum bygger och utvecklar fastigheter med hållbarhet i fokus. Det kan bland annat handla om att bygga med material som har en lägre miljöpåverkan, optimal geografisk placering av lokaler och att skapa möjligheter för samlastning av gods. 

– Vi tänker på allt från last mile och att skapa trevliga arbetsmiljöer till att alltid ha solceller på taket och i framtiden även på fasaden. Hållbarhet är viktigt för oss och just nu har vi ett pilotprojekt att lagra energi som vi hoppas kunna göra i större skala på Gateway Säve, säger Hans Sahlin.

Om Castellum
Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta redan idag en av Nordens största aktörer i branschen, och planerar att bygga ytterligare 800 000 kvadratmeter på strategiska orter de kommande åren.

Castellum investerar drygt 10 mdkr i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i de mest attraktiva lägena; Säve, Brunna och Halvorsäng.

www.castellum.se/logistik 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Castellum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?