1515

USA-statistik fick börsen på fall

Börsen pendlade upp och ned under veckans sista arbetsdag. Svag amerikansk makrostatistik fick börsen att vända ned under eftermiddagen. Men besvikelsen vägdes upp något strax före stängning till följd av ett starkare amerikanskt konsumentindex än väntat. På hemmaplan var it-sektorn fredagens förlorarbransch. Saxindex stängde på minus 0,7 procent. Totalt omsattes aktier för 13,6 miljarder kronor.


"Att börsen vände
ned under eftermiddagen berodde på svag makrostatistik från USA. Industriproduktionen, utnyttjandet av kapacitet och lagret av osålda varor under oktober månad var svagare än väntat", säger en mäklarchef som fortsätter:

"Dessutom har börsen faktiskt gått riktigt bra under veckan. En reaktion var därför att vänta".

Men strax före stängning återhämtade sig börsen något efter nyheten om ett Michigan-index än väntat. Michigan-indexet, som återspeglar amerikanska konsumenters framtidssyn, låg 5 procent över analytikernas förväntningar, enligt en snittprognos från Bloomberg News.

Sedan i fredags i förra veckan har Saxindex totalt stigit med 4,5 procent där it-sektorn stigit mest. Men igår var it-sektorn börsens förlorarbransch. Ericsson tappade 6,3 procent till 8,90 kronor. Bättre gick det för konkurrenten Nokia som stängde oförändrat på 161,50 kronor. Teleoperatören Telia lyfte 3,4 procent till 33,60 kronor.

Klädjätten H&M fortsatte att glädja marknaden med starka försäljningssiffror för oktober månad. Försäljningsökningen för oktober var på 26 procent vilket låg 8 procentenheter över analytikernas förväntningar enligt en sammanställning gjord av SME-direkt. Men aktien steg endast 0,3 procent till 190 kronor.

"Det känns som om marknaden under veckan redan positionerat sig för en bra rapport", säger mäklarchefen.

H&M meddelade vidare att bolaget tecknat kontrakt på de första butikerna i Polen och Tjeckien som kommer att öppnas under våren 2003.

I USA kunde konkurrenten Gap också överträffa analytikernas förväntningar med en högre kvartalsvinst än väntat. Men Gap kommer under 2003 att stänga fler butiker än under 2002.

På hemmaplan överraskade även Skistar positivt med en rekordhög bokningsnivå. Skidanläggningsföretagets bokninsgläge är 16 procent bättre än under motsvarande period förra året. Alla alpindestinationer är öppna med för årstiden mycket goda snöförhållanden. Skistar gick emot strömmen och stängde 4,9 procent upp på 139 kronor.

Ett tredje konsumentorienterat företag som överraskade marknaden positivt var Clas Ohlson som lyfte 2,3 procent till 197 kronor. Försäljningen steg med nära en tredjedel jämfört med samma månad i fjol. Vidare passade Clas Ohlson på att uppmärksamma att bolaget i torsdags invigt sin första butik i grannlandet Finland. Butiken ligger i centrala Helsingfors och enligt Clas Ohlson var invigningen lyckad med en god tillströmning av besökare.

"Jag tror att Clas Ohlsons finska satsning kommer att gå bra. Detta eftersom konkurrenspelet i Finland är likt det i Sverige med få aktörer", säger en analytiker.

I nästa vecka är det tredje kvartalets rapportflod så gott som slut. Men upp till bevis är det bland annat fortfarande för teknikhandelskonsulten Addtech, handelsföretaget Bergman & Beving och byggbolaget Peab. På måndag ger även it-bolaget Aspiro ytterligare information kring sin osäkra finansiella ställning. Aktien som i torsdags rasade 28 procent fortsatte i går ned 16,7 procent till en stängningskurs på 0,15 kronor. Anledningen till det 40-procentiga raset på två dagar är den osäkerhet som råder kring företagets överlevnadsmöjligheter. I onsdags meddelade Aspiro att de senaste diskussionerna som förts kring bolagets framtida finansiering inte givit några resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?