1515

Amerikansk statistik lyfte Europabörser

De ledande europeiska börserna steg under torsdagens handel, där bättre än väntad statistik från den amerikanska detaljhandeln spädde på uppgångarna mot slutet.


Finans- och försäkringssektorn
var därutöver i fokus efter att flera stora bolag släppt sina rapporter. Runt klockan 17.45 hade DJ Euro Stoxx 50 stigit 3,3 procent.

Credit Suisse steg med 7,6 procent i Zürich sedan bolaget sagt att de väntar sig ett positivt resultat 2003. För det tredje kvartalet uppgick nettoförlusten till 2,1 miljarder schweizerfranc.

FTSE 100 i London klättrade 0,6 procent.

Invensys, som är konkurrent till bland andra ABB, rasade dock med 24,6 procent sedan bolaget presenterat ett sexmånadersresultat i den lägre delen av prognosintervallet och samtidigt sänkt utsikterna för resten av året.

HSBC meddelade på morgonen att det avser att köpa amerikanska Households International för 14,24 miljarder dollar. Börsreaktionen var negativ och HSBC sjönk med 3,9 procent.

Bättre gick det för mjukvarubolaget Sage som slutade upp 4,1 procent efter den positiva statistiken från USA. Även operatören Mmo2 handlades upp.

I Frankfurt steg DAX med 3,3 procent.

Tysklands näst största försäkringsbolag Allianz steg 7,8 procent trots att det redovisat ett nettoresultat på -2,5 miljarder euro för årets tredje kvartal. Enheten Dresdner Bank bidrog till förlusten med 972 miljoner.

Allianz spår dock en ihållande resultatförbättring under 2003 vilket vilket gav aktien råg i ryggen.

Kemibolaget Basf steg med 1,3 procent i spåren av bolagets kvartalsrapport. Rörelseresultat låg inom prognosintervallet och Basf spår att resultatet stiger med minst 15 procent för helåret.

Sämre gick det för gasjätten Linde som rapporterade om en 26-procentig minskning av vinsten. Linde sjönk med 4,0 procent.

CAC 40 i Paris gick upp 3,8 procent med lyxvaru-tillverkaren LVMH som en av vinnarna. LVMH steg med 5,5 procent sedan konkurrenten Financiere Richemont sagt att det förväntar sig en bättre vinst under andra halvåret.

Försäkringsjätten AXA uppgav att bolagets potentiella förluster i den amerikanska livförsäkringsverksamhet uppgår till 270 miljoner dollar. För att täcka dessa åtaganden kan bolaget komma att behöva göra ytterligare avsättningar på 198 miljoner dollar före skatt. Aktien steg med 8,2 procent.

I Norden gick OBX i Oslo upp 0,3 procent och KFX på Köpenhamnsbörsen noterades 0,6 procent högre. HEX i Helsingfors gick upp 4,0 procent med Nokia upp 6,0 procent och rapportaktuella Sampo 8,7 procent högre. (Direkt)


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?