Annons

Amerikansk statistik lyfte Europabörser

De ledande europeiska börserna steg under torsdagens handel, där bättre än väntad statistik från den amerikanska detaljhandeln spädde på uppgångarna mot slutet.


Finans- och försäkringssektorn
var därutöver i fokus efter att flera stora bolag släppt sina rapporter. Runt klockan 17.45 hade DJ Euro Stoxx 50 stigit 3,3 procent.

Credit Suisse steg med 7,6 procent i Zürich sedan bolaget sagt att de väntar sig ett positivt resultat 2003. För det tredje kvartalet uppgick nettoförlusten till 2,1 miljarder schweizerfranc.

FTSE 100 i London klättrade 0,6 procent.

Invensys, som är konkurrent till bland andra ABB, rasade dock med 24,6 procent sedan bolaget presenterat ett sexmånadersresultat i den lägre delen av prognosintervallet och samtidigt sänkt utsikterna för resten av året.

HSBC meddelade på morgonen att det avser att köpa amerikanska Households International för 14,24 miljarder dollar. Börsreaktionen var negativ och HSBC sjönk med 3,9 procent.

Bättre gick det för mjukvarubolaget Sage som slutade upp 4,1 procent efter den positiva statistiken från USA. Även operatören Mmo2 handlades upp.

I Frankfurt steg DAX med 3,3 procent.

Tysklands näst största försäkringsbolag Allianz steg 7,8 procent trots att det redovisat ett nettoresultat på -2,5 miljarder euro för årets tredje kvartal. Enheten Dresdner Bank bidrog till förlusten med 972 miljoner.

Allianz spår dock en ihållande resultatförbättring under 2003 vilket vilket gav aktien råg i ryggen.

Kemibolaget Basf steg med 1,3 procent i spåren av bolagets kvartalsrapport. Rörelseresultat låg inom prognosintervallet och Basf spår att resultatet stiger med minst 15 procent för helåret.

Sämre gick det för gasjätten Linde som rapporterade om en 26-procentig minskning av vinsten. Linde sjönk med 4,0 procent.

CAC 40 i Paris gick upp 3,8 procent med lyxvaru-tillverkaren LVMH som en av vinnarna. LVMH steg med 5,5 procent sedan konkurrenten Financiere Richemont sagt att det förväntar sig en bättre vinst under andra halvåret.

Försäkringsjätten AXA uppgav att bolagets potentiella förluster i den amerikanska livförsäkringsverksamhet uppgår till 270 miljoner dollar. För att täcka dessa åtaganden kan bolaget komma att behöva göra ytterligare avsättningar på 198 miljoner dollar före skatt. Aktien steg med 8,2 procent.

I Norden gick OBX i Oslo upp 0,3 procent och KFX på Köpenhamnsbörsen noterades 0,6 procent högre. HEX i Helsingfors gick upp 4,0 procent med Nokia upp 6,0 procent och rapportaktuella Sampo 8,7 procent högre. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?