Annons

Exportbolag föll i Tokyo

De ledande börserna i Asien sjönk under måndagens handel, där press kom från nedgångarna på fredagens Wall Street. Oro för en eventuell amerikansk attack mot Irak bidrog samtidigt till att exportberoende bolag som Sony, TDK och Canon handlades ned.


En svag dollar slog också mot exportbolagen.

Enligt New York Times har president George W Bush beslutat om en krigsplan om inte Irak accepterar en nyligen framlagd FN-resolution.

"USA kommer att vidta någon form av militär åtgärd mot Irak inom kort, vilket håller köparna borta från marknaden", säger Shuichi Hida vid Sanyo Investment, skriver Bloomberg News.

Nikkei 225 slutade 2,6 procent lägre på 8.460 samtidigt som det bredare Topix slutade 2,9 procent lägre.

Sony backade runt 4,0 procent, TDK var ned 5,5 procent och Canon tappade 1,1 procent.

Bland branscherna var bankerna ned 5,5 procent. Enligt Financial Times rapporterar den japanska finansinspektionen att bankerna underskattar volymen av dåliga lån.

Kommunikationsindex var samtidigt ned 5,4 procent.

I Hongkong noterades Hang Seng-index ned 2,3 procent omkring klockan 8.10, svensk tid, där nedgångar noterades för många teknikbolag.

Sydkoreas Kospi-index var ned 2,7 procent med Samsung Electronics och Hynix Semiconductor lägre efter en ökad krigsoro i Mellanöstern.

I Singapore backade Straits Times index 1,0 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?