1515

Telekom slagpåse på Europabörser

De ledande börserna i Europa sjönk under fredagens handel, som var avvaktande inför amerikansk sysselsättningsstatistik på eftermiddagen.


Många försäkringsbolag utvecklades
svagt i spåren av sänkta rekommendationer från Morgan Stanley. Även telekombolagen handlades ned under förmiddagen.

Runt klockan 11.30 hade Bloomberg European 500 gått ned 1,7 procent och DJ Euro Stoxx 50 noterades 2,1 procent lägre.

I Frankfurt var DAX ned 2,5 procent. Såväl Allianz som Deutsche Bank har fått sänkta rekommendationer av Morgan Stanley. Aktierna backade 3,1 respektive 3,5 procent.

Daimler Chrysler backade 4,1 procent efter farhågor om att Chryslers försäljning ska ha minskat med 23 procent under oktober.

FTSE 100 i London sjönk 1,6 procent. BT Group tappade 1,9 procent. Financial Times skriver att bolaget kommer att revidera ned målet om en försäljningstillväxt med 6-8 procent per år under de kommande tre åren.

Försäkringsbolaget Royal & Sun backade hela 11,0 procent. Enligt Financial Times hotas bolaget av en asbestrelaterad stämning.

Den franska branschkollegan Scor sjönk i sin tur 1,6 procent eter det svaga sentimentet i sektorn. Goldman Sachs har också sänkt vinstprognosen per aktie för helåren 2002 och 2003.

Parisbörsen håller öppet på fredagen, trots helgdag i Frankrike. CAC 40 sjönk 3,0 procent där Cap Gemini, Alcatel och France Telecom trängdes på förlorarplats.

Även Vivendi Universal backade, med 4,2 procent. Bolaget bekräftar att det ska sälja den amerikanska enheten Houghton Mifflin för 1,75 miljarder euro till ett konsortium.

I Norden sjönk HEX Generalindex 2,8 procent med Nokia ned 4,1 procent. Därutöver sjönk rapportaktuella Elisa 6,3 procent.

I Oslo backade OBX 0,6 procent och Köpenhamnsbörsens KFX gick ned 0,2 procent.

OMX i Stockholm sjönk 1,8 procent.

I Österrike, Luxemburg, Spanien och Portugal är börserna stängda på fredagen. (Direkt)


Innehåll från NesteAnnons

Alla lösningar behövs för att lösa klimatkrisen

2019 var den sammanlagda fossila oljekonsumtionen 4,525 miljoner ton. Cirka hälften av denna gick till transportsektorn. Medan elektrifiering kommer att vara en viktig pusselbit för att minska utsläppen, täcker den i dagsläget bara en del av behovet. Därför är det oerhört viktigt att ta tillvara på samtliga idag tillgängliga energislag för att reducera utsläppen.

Energibolaget Neste har i över 70 år strävat efter att tillgodose behovet av bränsle- och energilösningar. Efterhand som förutsättningarna har förändrats, har företaget varit banbrytande i sitt arbete att utveckla nya metoder och produkter för en smartare och mer hållbar framtid; idag rankas Neste som ett av de hållbaraste bolagen i världen. 

– Vi vill vara en självklar del av lösningen på den rådande klimatkrisen. Därför utvecklar vi lösningar som fungerar både här och nu, och i framtiden, säger Andreas Teir, VD för Neste Sverige. 

Inget hållbart bränsleslag räcker ensamt

Andreas förklarar att det är lätt att att sätta sitt hopp till nya metoder och tekniker, men att det för närvarande inte finns något hållbart bränsleslag som på egen hand kan svara upp mot de behov som finns. Elektrifieringen av samhället är till exempel en viktig pusselbit, men den är ännu inte fullt utbyggd. Det understryker vikten av en samverkan mellan olika energislag för att möta utmaningarna. 

– Undersökningar pekar på att en kombination av drivmedel tillsammans med elektrifiering av transport är lika effektiv som enbart elektrifiering vad gäller att reducera utsläppen och därtill väldigt kostnadseffektiv ur ett samhällsperspektiv. Därför satsar vi starkt på helt förnybara biodrivmedel, en lösning som är fullt gångbar och som sammantaget kan ersätta över 1000 miljoner ton olja till 2040 – ett värdefullt komplement till andra lösningar.

Minska växthusgasutsläppen med upp till 90 procent

En bransch som har ett stort behov av alternativa bränslelösningar är byggsektorn. Branschen är transportintensiv och med över 800 000 fossildrivna maskiner och transporter står sektorn för cirka 10 procent av alla koldioxidutsläpp bara i Sverige. 

– Att ställa om en sådan maskinflotta skulle vara både komplext, dyrt och tidskrävande. Vi kan inte vänta på full elektrisk omställning. Med Neste MY Förnybar Diesel kan byggföretagen – utan att behöva investera i nya fordon eller att bygga om motorer – minska sina utsläpp med mellan 70 och 90 procent, jämfört med fossil diesel. Det är cirka 1 miljon ton per år, en enorm skillnad.

Förnybar diesel av 100 procent förnybara råvaror

Neste MY Förnybar Diesel baseras på 100 procent förnybara råvaror - ett faktum som även gäller Nestes förnybara flygbränsle.

– Med flygbranschen som exempel blir vinsterna med biodrivmedel ännu tydligare. Allt fler börjar resa igen efter pandemin och dessa resenärer efterfrågar ett klimatsmart och hållbart sätt att flyga. Att elektrifiera världens flygplansflottor kommer dock att ta väldigt lång tid; därför behövs en lösning här och nu. Vi är övertygade om att förnybart flygbränsle är en stor del av svaret, avslutar Andreas.

Om Neste
Neste: grundat år 1948, 4 800 anställda globalt
Världens största producent av förnybar diesel och förnybart jetbränsle raffinerat från avfall och restprodukter. 2020 hade Neste en omsättning på 11,8 miljarder euro. Det jämförbara rörelseresultatet var 1,416 miljoner euro.
År 2021 valdes Neste till det fjärde mest hållbara företaget i världen.

Läs mer på www.neste.se 

Twitter: @NesteSverige

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?