Annons

Läkemedel vinnare på börsen

I likhet med samtliga europeiska börser, backade Stockholmsbörsen på onsdagen. Tyngd av New Yorks negativa öppning med sänkta rekommendationer för General Electric och General Motors stängde Saxindex på minus 0,4 procent. Men ett omvänt scenario blev det för läkemedelssektorn som stärktes tack vare positiva analyser. Omsättningen på 7,1 miljarder kronor var fortsatt låg.


"Börsnedgången beror inte på någon ny information. Att trenden går ned är ett faktum", säger en dyster mäklare.

I takt med börsen ras, har aktieomsättningen sedan årets första kvartal så gott som halverats. Dagssnittet på 12,5 miljarder under det första kvartalet kan jämföras med andra kvartalets 9,7 miljarder och vidare gårdagens 7,1 miljarder kronor.

Men läkemedelssektorn gick emot strömmen efter Lehman Brothers uppgradering av den amerikanska läkemedelssektorn. Astra Zeneca handlades upp 1,9 procent till 288 kronor. Branschkollegan Pharmacia steg 1 procent till 364 kronor. Jämfört med årskiftskurserna är dock även läkemedelsjättarna förlorare. Astra Zeneca och Pharmacia har sedan den första januari tappat 40 respektive 20 procent av sina börsvärden.

Swithcore noterad på O-listans Attract 40, tog ett glädjeskutt. Nätverksbolaget fick en order från en asiatisk kund värd drygt 7 Mkr och tror på en fortsatt stark orderingång under det fjärde kvartalet. Aktien steg 8,4 procent till 3,2 kronor.

Ericsson möttes av fortsatt dystra analyser och backade 1,3 procent till 3,65 kronor. Crédit Suisse First Boston upprepade rekommendationen undervikt för Ericsson och tror att det kan möta ett finansieringsgap under 2004. Men för sektorn "tillverkare av telekomutrustning" uppgraderade den schweiziska investmentbanken sin rekommendation. Både finska Nokia och franska Alcatel fick höjda riktkurser. Nokia steg och stängde 0,8 procent upp på 122 kronor.

Att tyska Volkswagen stoppar produktionen vid bolagets största fabrik till följd av den vikande efterfrågan hade en negativ påverkan för fordonsbolagen.

Deutsche Bank sänkte sina estimat för bilsäkerhetsbolaget Autoliv och tror på en bilförsäljningsnedgång i Europa på 2-3 procent. Autoliv stängde 3,6 procent ned på 161 kronor.

Skandia som i tisdags fick se 12 procent av sitt börsvärde gå upp i rök steg 2,7 procent till 11,20 kronor. De analytiker som följer bolaget väntar med spänning på fredagsförmiddagen då försäkringsbolaget redovisar försäljningssiffran för september. Enligt en sammanställning gjord av SME Direkt förväntar sig analytikerna i snitt en försäljning uppgående till 9,6 miljarder kronor, vilket innebär en liten nedgång jämfört med augusti.

På tisdag i nästa vecka presenterar även klädjätten H&M sina september siffror. Enligt SME Direkt förväntar sig analytikerna en försäljningsökning på 9,4 procent jämfört med i fjol. Men skillnaden mellan högst och lägst är stor, där oenighet råder angående vädrets påverkan på försäljningen. H&M steg 3,7 procent till 153,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?